Bij Eetcafé Look in Arnhem kunt u uitstekend eten tegen een schappelijke prijs: Een kwaliteit waar menig toprestaurant zich mee kan meten, in de ambiance van een bruin café. En dat met pure producten van het seizoen.
Look by night – december 2011
Wie, wat, waar | Eetcafé Look, Kastanjelaan 1, 6828 GH Arnhem, (026) 445 19 16 |
Open/dicht | Maandag en dinsdag gesloten |
Prijsindicatie | Een driegangenmenu voor € 30 p.p. Begeleidende wijn is schappelijk geprijsd. Dus voor pakweg € 75 euro eet u goed met twee personen. |
Seizoensgebonden en groenten
Chef Jeroen van Werven en zijn team maken mooie gerechten met pure, zuivere producten. Dat betekent seizoensgebonden, biologisch en bij voorkeur uit de streek. En wat wij van MergenMetz natuurlijk fijn vinden is dat de groenten een belangrijke rol spelen. Dus als u, zoals wij, kiest voor doradefilet met oerwortel, knolselderij, prei en een bisque als saus, dan krijgt u ook vis met GROENTEN. (Van De Horsterhof.)
Altijd vers
Op een schoolbord aan de muur hangt het menu van de dag: het is maximaal een driegangenmenu met naar wens een hapje vooraf. Bij voor- en hoofdgerecht is er een keus uit vegetarisch, vis en vlees. In tegenstelling tot menig à la carte-restaurant geniet u op deze wijze altijd van goede en verse ingrediënten.
Tien jaar geleden begonnen Jeroen van Werven en Suzanne Valkenburg met hun Eetcafé Look in het Arnhemse Spijkerkwartier. Kijk, dat noemen wij trendsettend. Tien jaar geleden!
… behalve Jeroen. Die maakt alles zelf
“Daar wordt je meteen al geleerd van bepaalde prefab spullen gebruik te maken. Fonds uit een pot, bijvoorbeeld,” vertelt Jeroen.
“Als de leraar verwees naar een bepaald product, stak ik meteen mijn hand op.” De docenten wisten het al snel.
“Dan gebruik je X ,” zeiden ze “behalve Jeroen. Die maakt alles zelf.”
Hij lacht er om. Hij geniet. Sauzen, fonds, bouillons, mayonaise, alles wordt zelf gemaakt.
Arnhem opvoeden
Na zijn opleiding kookte hij bij een aantal restaurants in Nijmegen.
We praten over het verschil in mentaliteit tussen de twee steden. Zo dicht bij elkaar en soms toch zo’n grote afstand. Nijmegen is zuidelijker, meer Bourgondisch, meer en ook iets betere restaurants en misschien ook wel (of daardoor) een tikkeltje vriendelijker.
Maar Jeroen is geboren Arnhemmer, dus vestigde hij zich met Suzanne hier, in het Spijkerkwartier.
“Misschien wilde ik wel Arnhem opvoeden,” lacht hij. En dat lukt. Stap voor stap. Suzanne loopt voorbij en hoort ons.
“Een paar weken geleden hadden we nog boudin noir op het menu,” zegt ze “En dat liep wonderwel goed.” Bloedworst. Sommige mensen moeten er niet aan denken dat ze het moeten eten.
“Raar hè. Mensen eten wel een biefstuk,” merk ik op.
“Precies! Dat zeg ik ook altijd. Als u biefstuk eet, eet u ook bloed. En dan kijken ze me raar aan.” (Overigens, het vlees dat Jeroen serveert is ook biologisch en wordt speciaal voor hem afgehangen. Minstens twee weken.)
Vakantiegevoel
Vandaag staat huisgemaakte tagliatelle met mosselen, vongole, scheermessen, bladpeterselie, knoflook, citroenolie en olijfolie op het menu. Als voorgerecht. We hebben het besteld en genieten.
“Ik voel me net op vakantie,” zegt mrs. M. Klopt, zo’n gerecht is erg zomers. “Venusschelpjes zijn duur, toch?”
“Nu niet,” zegt Jeroen. “Nu is het seizoen voor schelpdieren. De eerste drie maanden van het jaar. Vreemd genoeg is het in Nederland bekend als een zomers gerecht.” Een voorbeeld van seizoensgericht koken.
“Vijf jaar geleden had ik het niet hoeven proberen met scheermessen te komen. Nu kan het. Maar een pan mosselen op het menu? Nee, dat loopt niet in Arnhem.” Hij pauzeert even, kijkt bedenkelijk en dan: “Nog niet.”
En zo praten we door. Over balkenbrij. Over groenten, kruisbessen – “Wie eet dat nog?” – over makreel – “Gerookte makreel is bekend, maar je kunt zoveel andere dingen met die vis doen” – en nog veel meer.
Als u in Arnhem bent, ga dan eens bij Look eten. Bel even van tevoren, want soms is het bommetje vol daar.