Koolrabi-appel quiche

4 van 1 stem
Koolrabi-appelquiche met spekjes
Voorbereiding
30 min
Kooktijd
23 min
 

Vooral koud een lekkere, frisse quiche voor een warme zomeravond.

Gang: bij- of hoofdgerecht
Keuken: Dutch cuisine, Nederlands
Voor: 4 Personen
Auteur: De Keuken van MergenMetz
Ingredienten
  • 1 st forse koolrabi (ca 500 gr "schoon")
  • 2-3 st ui, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, kwartier tevoren geperst
  • 150 gr spekblokjes
  • 1 st appel
  • 2 eetl tijm
  • 1 bakje ricotta (250 gr)
  • 4 st ei
  • paar handen geraspte (Parmezaanse) kaas
  • peper uit de molen
  • lap bladerdeeg (of 4 lapjes aaneen)
Bereiding
  1. Verhit de oven op 220°C

  2. Laat de bladerdeeg ontdooien. En bekleed dan de quichevorm ermee. (Laat wat over de rand hangen, want het krimpt.)

  3. Snijd wat kerven in de bodem en als de oven op temperatuur is, bak het deeg in de quichevorm een minuut of tien voor.

  4. Schil ondertussen de koolrabi, let erop dat de onderzijde dikker moet worden geschild omdat het houtig kan zijn. En snijd het in dunne reepjes – julienne. Dat gaat het makkelijkst met een mandoline (zie keukengerei).

  5. Bak de spekjes uit in een stevige (koeken-) pan. Doe er op het laatst de ui bij en bak tot het glazig is. Vuur uit. Af laten koelen.

  6. Denk erom, er staat wat in de oven. Haal dat er uit als het deeg wat neigt te bruinen.

  7. Meng, in een kom, de ricotta met de 4 eieren. Een mixer is makkelijk.

  8. Meng de reepjes koolrabi door de ricotta-ei.

  9. Schil de appel, en maak er net zulke reepjes van als van de koolrabi. Meng deze ook in de kom door de ricotta en koolrabi.

  10. Meng de knoflook, tijm en een handje van de kaas er ook door.

  11. Als de met ui uitgebakken spekjes redelijk zijn afgekoeld, mag dat ook door het mengsel. Maal er rijkelijk peper uit de molen over. (Zout is niet nodig, want spek en kaas zijn ook al zout.)

  12. Spreid alles in de quiche. Misschien even tevoren het opgebolde bladerdeeg terugduwen.

  13. Strooi er wat kaas over en zet in de oven. Een kwartier, twintig minuten.


20 augustus 2020
De laatste koolrabi’s – superschmelz – zijn nogal fors. Gisteren hadden we rauwe julienne op het bord met de sla, maar nog veel over. Vandaag hebben we een timing probleem, dus ik maakte tussen de middag deze quiche. Mrs. M kon dan om een uur of vijf al wat eten, ik zou later thuis zijn als zij weer weg gaat.

Door de appel en het spek is het een verrassend lekker geheel. Natuurlijk even in Smaakvrienden van Angélique Schmeinck gekeken. We hebben de oudere, eerste Smaakvrienden Groenten. Daar kijk ik altijd even in, als ik ga experimenteren.

2 gedachten over “Koolrabi-appel quiche”

  1. 4 sterren
    Leuk idee! Ik had nog wat restjes in de koelkast en heb jouw recept als uitgangspunt gebruikt. In plaats van koolrabi heb ik knolselderij gebruikt. Die heb ik geraspt en is erg lekker.geworden. Ricotta had ik niet in huis en heb toen kookroom gebruikt. Het werd uiteindelijkere heel stevig maar de smaak was goed.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Waardering