Bron: 50% Culi_DL, 50% anders, dus geheel eigen
Doe de olijfolie en de roomboter in een stevige pan (kasserol) op middelhoog vuur. Als de boter is gesmolten de prei erbij doen en roerbakken. Na een paar minuten de blokjes wortel en aardappel erbij. Roerbakken. En na weer enkele minuten de bouillon erbij. En het lepeltje tijm. Met het deksel op de pan koken tot alles zacht is. Dan pureren, bijv. met een staafmixer. Verhitten, in de borden of kommen doen en wat peterselie erover.
12 januari 2012
Enige tijd geleden, bij nader inzien moet het alweer oktober zijn geweest, twitterde Gereon de Leeuw (@Gereon_DL) zijn potage Crécy. Nou ja, eigenlijk voor Marieke, schreef hij erbij. Toen realiseerde ik mij dat we geen worteltjessoep in onze receptenbaaierd hebben.
In de kistkuil in het bos heb ik ook de wortels liggen. Onze wintervoorraad. Koel en goed beschermd tegen de vorst – welke vorst?
De soep met deze naam is betrekkelijk onbekend in Nederland: het aantal Google-hits is 194. (Wortelsoep scoort 125.000. Maar dat klinkt beduidend minder lekker. En bovendien: potage Crécy heeft aardappel erin.) Onze variant, het recept hierboven, smaakt uitstekend. Kan met brood ook goed als maaltijdsoep voor vier fungeren.
Herkomst van de naam
In Crécy en omgeving worden, zo de overlevering wil, de lekkerste wortels geteeld. (Onze soep kent de wortels Flakkeese II.) Deze soep is daar een eerbetoon aan. Maar er is meer: In Engeland is het onderdeel van het nationale voedselfolklore geworden. Dat gaat terug op een veertiende eeuwse traditie: op 26 augustus 1346 versloeg een minderheid aan Engelsen in Crécy een overweldigende meerderheid aan Fransen (The Battle of Crécy). Sindsdien eten loyale Britten op de verjaardag van de veldslag wortelsoep, potage de Crécy.