Gekonfijte eendenbout

4 eendenbouten; 2 – 2½ literblikken ganzenvet; peper & zout; optioneel: een mix van of meer van het volgende: enkele tenen knoflook, gepeld en geplet; 1 eetl rozemarijnblaadjes; 1 eetl tijmblaadjes; 3 kruidnagels; wat komijnpoeder; zwarte peper, grof gemalen & zout

Gekonfijte eendenbout is chique, lekker en ontzettend makkelijk te maken. Het enige dat je nodig hebt is tijd en een grote braadpan. En misschien ook een kookthermometer.

De eendenbouten zijn over het algemeen van tamme eend. Kleinere eendenbouten zijn 'canettes', vrouwelijk, dus lekkerderm zeggen sommigen. Als je de eendenbouten in een pot wil bewaren, neem dan de canettes. Dat past beter.

Onthoud bij het koken: het vet mag net licht in beroering zijn – met de kookthermometer is dit tegen de 850C.

Snelle manier:
Bestrooi de eendenbouten met peper en zout en wrijf ze in. Je kunt ze in een koekenpan in boter of wat ganzenvet eerst aanbraden. Dan worden ze een beetje bruin.

Langzame manier:
De eendenbouten marineren 24 uur of meer in kruiden. Doe de kruiden, met uitzondering van de knoflook, in een vijzel en vermorzel het geheel tot een poeder. Doe dit in een kom, bij de geplette knoflook. Leg de eendenbouten erop en hussel de boel goed door elkaar – wrijf de bouten gelijkmatig in met de kruiden. Nu gaat het erom dat de kruiden en de knoflook in de bouten trekken. Dit kan je op verschillede manieren doen: ze strak in folie inpakken, in de schaal leggen, plastic erover en onder druk zetten met iets zwaars. Bedenk het maar zelf. Laat ze minimaal 24 uur, liefst 36 uur, in de koelkast marineren.

Het konfijten
Doe het ganzenvet in de pan en laat het smelten. Leg de eendenbouten erin en zet het vuur laag. Ontzettend laag, d.w.z. de kleinste pit en twee warmhoudplaatjes erop. (En dan nog moet je de pan een enkele keer van het vuur halen omdat het te heet wordt.) Na minimaal drie uur zijn de bouten gaar – zegt men. Maar zie bij 'opmerkingen'.

Op 31-12-2011 maakten we er veertien, in een Dutch oven, op een petroleumstel. Dat werkt super.

Rond de zuurkool en met de fles crément d'Alsace in het midden is het chourcroute royal.

26 januari 2008
Ik heb dit vaak gemaakt. Ooit de eerste keer gegeten bij Jos en Charles. Nu eten Annelies en Peter bij ons. De vorige keer had ik preisoep met yoghurt gemaakt en dat viel niet bij Annelies in de smaak. (Hoe smaken kunnen verschillen: andere vrienden hebben het er nog steeds over hoe lekker die soep was.) Nu ben ik op de veilige toer: het hoofdgerecht bestaat uit deze eendenbouten, geroosterde wortelgroenten en aardappelgratin. Een feestelijk geheel.

31 december 2011
Na wat heen en weer te hebben gebrainstormd waren we er uit. Nadat ik, net als vorig jaar voorstelde om om twaalf uur zuurkool met een stuk worst te eten, zei Geert (v): choucroute royal en Angélique een uur of wat later – toen ik haar aan de telefoon had en antwoordde op haar vraag: Wat eten jullie? -: "Lekker met gekonfijte eendenbout." Gekonfijte eendenbout heb ik heel vaak gemaakt en de laatste jaren niet meer (misschien was 26 januari 2008 wel voor het laatst). Dus waarom nu niet?
Om de gevolgen van vette bekken bij het zoenen om twintig seconden na twaalven te voorkomen, hadden we ons om elf uur 's avonds reeds rond de tafel geschaard.

OPMERKINGEN
1)   Sommigen klooien wat aan door kruiden in het ganzenvet de doen: niet doen. Mijn ervaring is dat de met peper en zout ingewreven bouten haast net zo lekker zijn als de gekruide, gemarineerde.
2)   Ik zet de pan meestal 's morgens op en vis 's avonds de eendenbouten eruit. Ze zijn dan mooi gaar, vallen net niet uit elkaar. (En soms net wel.)

Plaats een reactie