Cottage pie met prei

Oorsprong: BBC Food (Lenny Henry. Lenny Henry? Die is toch acteur en speelde chef in Chef!)
1 eetl. olijfolie; 2 grote uien; 3 middelgrote wortels, gehakt (niet te fijn); 500 gr. (runder-)gehakt; 1 blik tomaten (480 gr); 1 klein blikje tomatenpuree; 250 ml. runderbouillon; 2 laurierbladen; 1-2 eetl. droge tijm; peper & zout; 2 eetl. Worcestershire [spreek uit: ]; klont boter; 3 preien, in dunne ringen;

Voor de puree: 400 gr. aardappels; klont boter; peper & zout

De schotel bestaat uit een onderlaag van gehaktmengsel, daarop een laagje prei en daarover glad gestreken aardappelpuree. Dat gaat de oven in.
De beschrijving van het recept ziet er uitgebreider uit dan het maken is.

Verhit de olie in een kasserol (gietijzeren braadpan). Voeg de ui en wortelstukjes toe en smoor het op middelhoog vuur tot de ui zacht is. Voeg het gehakt toe en braad het enige minuten mee tot het gaar en gebruind is (hoeft niet echt te bakken). Zorg dat het gehakt rul is. Voeg de tomaten toe, de tomatenpuree, runderbouillon, laurierbladen en tijm. (Tip: knijp de tomaten uit blik fijn tussen de vingers.)
Doe geen deksel op de pan. Kook het gedurende een half uur in onder regelmatig omscheppen.

Verhit de oven voor op 200o C.
Onderwijl: kook de aardappelen in ca. 20 minuten, tot ze gaar zijn, giet ze af (boven een bakje – voor de kookvocht). Stamp er een puree van met wat kookvocht en roer er de klont boter door. Breng het op smaak met peper en zout.
Na een half uur het gehaktmengsel op smaak brengen met peper & zout, Worcestershire saus. Als het te nat is, nog even door laten koken.
Onderwijl: neem een andere pan. Smelt op laag vuur een klontje boter en doe de preiringen erbij. Houd het vuur laag en doe het deksel op de pan. De prei wordt langzaam in eigen vocht gaar gestoofd. Kijk regelmatig en schep om. Het blijft mooi helder wit en groen.

Doe het gehaktmengsel onder in een ovenschaal. Leg de prei eroverheen. Verdeel de aardappelpuree in scheppen over de schotel en smeer het met een natte spatel glad, zodat het een mooi afgedekt geheel is. Een pannenkoekenmes voldoet. (Regelmatig onder de kraan houden.)
Zet de schotel een half uur in de oven. De aardappellaag wordt mooi bruin. Klaar.

28 januari 2008
Het begon met de wortelen die in een kist met vochtig zand in de kelder lagen. En ik zocht een recept voor wortelen – nu eens geen hutspot, wortelsalade enzovoorts. Bij het opgraven van de wortels uit de kist bleek dat een deel onderin was begonnen te rotten. Een bijzondere ervaring: je steekt je hand in het zand en je trekt hem terug met aan je vingers een een prachtig oranje stroperige smurrie. Die stinkt. Enfin, nog ruim voldoende goede wortelen, voor meer dan dit recept.

20 december 2012
In de herhaling. Het gehakt is half-om-half Jet en een blaarkop. (Jet was 3½ en werd nooit drachtig/zwanger. Uiteindelijk is de knoop doorgehakt, als dat zo gezegd kan worden.)
Een puik recept. Punt uit.

OPMERKINGEN
1)   Ik heb het oorspronkelijke recept qua groenten iets opgerekt.
2)   Er kan misschien eigeel over de deklaag van puree worden gesmeerd.
3)   Een prachtig gerecht. Stel je voor dat je het in afzonderlijke kleine, ovenvaste schaaltjes doet. Een per persoon.

Plaats een reactie