|
Schil de mango's en snijd het vruchtvlees in brokken. Pureer (in de keukenmachine) samen met de andere ingrediënten. Laat dit mengsel ijskoud worden. |
8 juli 2011
|
Een bijzondere dag. Ten eerste: Bo-dag (Boudewijn-dag). Deze avond, om 21:20 uur is hij, manager Tropics bijAgroEco, uitgebreid te zien in het programma van Gideon Levy over de voedselcrisis (Avro, Nederland 2). Eergisteren kwam Bo terug uitBurkina Faso met 20 grote mango's. Je moet je toegestane bagagegewicht wel geheel benutten, of niet soms? Omgerekend betaalde hij er €1,20 voor. Ingrid bracht maandagavond vier stuks bij ons, waarvan twee al behoorlijk rijp. (Bo was alweer naar Bonn voor een of ander overleg.) |
Links Bo, rechts Geert die de het laatste ijs uit de machine schraapt.
|
|
|
En beiden aten ze vanavond, te midden van andere vrienden, met ons mee.
2. Wij hebben de mangopuree in de vriezer laten afkoelen. Ook de ijsmachine van tevoren in de koelkast gezet. (We hebben er een met een vrieselement, dat natuurlijk al in de vriezer ligt/lag.) En het uiteindelijke ijsbereiden ging perfect. Iets tussen 20 en 30 minuten.
Met regelmaat maak ik mango-ijs, maar het lekkerste ijs maak je met mango's uit Costa Rica en Pakistan. Dit zijn de vaak de wat kleinere met een 'paisley' model. Deze zijn veel smakelijker, romiger en minder draderig. Ik gebruik 300 gram mango, 60 gram suiker (meer dan genoeg), 1 dl water, ½ eetl. citroensap. Mango schoonmaken ,in keukenmachine fijn malen. Water aan de kook brengen, suiker erin oplossen, af laten koelen. Citroensap suikerwater en mangopuree door elkaar roeren en in ijsmachine 35 minuten laten draaien. Daarna nog een half uur in de vriezer en je gaat je vingers erbij aflikken. Deze mango's zijn wat moeilijker te koop, hier in Amersfoort op de vrijdag markt staat een man met Surinaamse groenten waar ik ze koop.