Mango sorbetijs

2 grote rijpe mango's (ca. 1 kg); 100 gr suiker; 160 ml water; ca. 4 theel limoensap, vers geperst of geknepen; ca. 1 eetl sinaasappellikeur (Cointreau); pietsje zout

Mango sorbetijs - keukenmachine.jpg

Schil de mango's en snijd het vruchtvlees in brokken. Pureer (in de keukenmachine) samen met de andere ingrediënten. Laat dit mengsel ijskoud worden.
Giet het mengsel in de ijsmachine en draai tot ijs. Eventueel in de vriezer verder laten opstijven.

8 juli 2011

Mango sorbetijs - Bo en Geert.jpg

Een bijzondere dag. Ten eerste: Bo-dag (Boudewijn-dag). Deze avond, om 21:20 uur is hij, manager Tropics bijAgroEco, uitgebreid te zien in het programma van Gideon Levy over de voedselcrisis (Avro, Nederland 2). Eergisteren kwam Bo terug uitBurkina Faso met 20 grote mango's. Je moet je toegestane bagagegewicht wel geheel benutten, of niet soms? Omgerekend betaalde hij er €1,20 voor. Ingrid bracht maandagavond vier stuks bij ons, waarvan twee al behoorlijk rijp. (Bo was alweer naar Bonn voor een of ander overleg.)
Ten tweede: Geert. Geert is psychiater-directeur bij Altrecht en zij ontving onlangs de koningin.
Ik stond aan het fornuis en Marijke kwam met de iPhone van Henk en toonde me de foto's. "Welke van de twee is de koningin?" grapte ik.

Links Bo, rechts Geert die de het laatste ijs uit de machine schraapt.

Mango sorbetijs - bolletje.jpg

En beiden aten ze vanavond, te midden van andere vrienden, met ons mee.

OPMERKINGEN
1.   In het oorspronkelijke recept staat 130 gram suiker. Onze stelling dat er altijd minder suiker in moet dan een recept aangeeft, is weer bewezen. Het kan natuurlijk zo zijn dat als u mango's uit de supermarkt koopt, deze minder zoet zijn en dat dan wel meer suiker nodig is.
2.   Wij hebben de mangopuree in de vriezer laten afkoelen. Ook de ijsmachine van tevoren in de koelkast gezet. (We hebben er een met een vrieselement, dat natuurlijk al in de vriezer ligt/lag.) En het uiteindelijke ijsbereiden ging perfect. Iets tussen 20 en 30 minuten.

1 gedachte over “Mango sorbetijs”

  1. Met regelmaat maak ik mango-ijs, maar het lekkerste ijs maak je met mango's uit Costa Rica en Pakistan. Dit zijn de vaak de wat kleinere met een 'paisley' model. Deze zijn veel smakelijker, romiger en minder draderig. Ik gebruik 300 gram mango, 60 gram suiker (meer dan genoeg), 1 dl water, ½ eetl. citroensap. Mango schoonmaken ,in keukenmachine fijn malen. Water aan de kook brengen, suiker erin oplossen, af laten koelen. Citroensap suikerwater en mangopuree door elkaar roeren en in ijsmachine 35 minuten laten draaien. Daarna nog een half uur in de vriezer en je gaat je vingers erbij aflikken. Deze mango's zijn wat moeilijker te koop, hier in Amersfoort op de vrijdag markt staat een man met Surinaamse groenten waar ik ze koop.

    Beantwoorden

Plaats een reactie