Snijbietstrudel

fikse bos snijbiet (wij hadden zilverstelen); 2 tenen knoflook, fijngehakt; 2 sjalotten, fijngehakt; fikse eetl crème fraîche (of scheutje kookroom); 50 gr verse geitenkaas (wij gebruikten fèta); hand rozijnen, geweekt in warm water; 8 velletjes filodeeg; olijfolie; paneermeel; peper & zout

De beschrijving is uitgebreid. Het werk is ietwat minder.

Snijbietstrudel zilversteel klein snijden.jpg

Vulling maken

Maak de snijbiet schoon: trek het groen van de stelen en was het. (Drie maal is schoon). Maak met de hand van grote stukken blad kleinere. De snijbietstelen ook schoon maken en fijnsnijden. Zilverstelen in de lengte een keer of vier insnijden en dan kleine blokjes maken. Ongeveer zo groot als u een ui zou snipperen.

Verhit in een kasserol (gietijzeren pan) wat olijfolie en fruit de sjalot en knoflook. Als het wat glazig is of begint te bruinen de blokjes snijbietsteel erbij doen. Doorroeren en een minuut of tien stoven op wat lager vuur – het deksel mag er op – tot de blokjes zachter beginnen te worden. Dan het snijbietblad erbij doen. Weer een minuut of vijf à tien stoven – het deksel mag er af, want vocht moet zo veel mogelijk verdampen. Als het blad zacht is, op smaak brengen met peper & zout.
Giet in een vergiet en laat het afkoelen en uitlekken. Af en toe met een pollepel vocht eruit drukken en als u ongeduldig bent, zoals ik, dan pakt u het hete mengsel in de handen en knijpt even fors.

Snijbietstrudel.jpg

De rozijnen moeten trouwens ook niet te nat zijn. Meng deze alvast in een ruime kom, wat met de gebrokkelde fèta (of geitenkaas) en de crème fraîche (kookroom).  Als de snijbiet een beetje afgekoeld is en voldoende maar niet extreem is uitgeknepen, deze erbij doen en goed doorroeren. Dit is de vulling.

Zet de paneermeel en olijfolie klaar in twee bakjes. Met een kwastje voor de olie.

Strudel maken

Verwarm de oven voor op 200o C. Haal de bakplaat er uit en leg er alvast een vel bakpapier op.

De grap is om vier lagen filodeeg op elkaar te creëren die elk met wat olijfolie zijn besmeerd en waarvan de tussenliggende drie lagen ook wat paneermeel zijn bestrooid. Dus neem lap deeg nr. 1 en leg die op een schoon vlak. Bestrijk die met olijfolie en strooi er een lepel paneermeel over. Leg lap nr. 2 erover en doe hetzelfde. Lap nr. 4 wordt wel ingesmeerd maar niet bestrooid. Draai de stapel om, zodat de be-oliede laag onder is. Spreid de helft van het snijbietmengsel over het filodeeg uit, aan beide zijden een ruime marge open houdend.
Rol de stapel op, beginnend met de lange zijde van het rechthoek deeglappen.
Breng voorzichtig over naar de bakplaat met bakpapier. Zorg ervoor dat de dichte kant boven is. Vouw de uiteinden van de rol eronder en kwast de bovenkant nog wat in met olijfolie.

Nu de volgende strudel op dezelfde manier maken.

Bak ongeveer twintig minuten tot het deeg krokant en mooi bruin is.

Snijd de strudels in plakken en serveer op kamertemperatuur.

27 juli 2009
Maandag experimenteerdag. Dit recept stond alweer een tijdje op de harde schijf geparkeerd. Stijf van de copyrights voor tekst en foto´s. Dus zelf maar foto´s gemaakt en in eigen woorden weergegeven. Dat is nogal eenvoudig als de bron Engels is.

OPMERKINGEN
Ahum. Ons filodeeg was nogal oud en (dus) brokkelig. Daarom heb ik het mengsel zo goed en kwaad als het kon alleen maar verpakt in het deeg. Maar het smaakte er niet minder om.

Plaats een reactie