abesha gomen
½ theel verse gember, geraspt of zeer fijn gesneden; 2 groene chilipepers, ontzaad en in plakjes; 1½ dl groentebouillon of water; 1 rode paprika, zaad en zaadlijsten verwijderd en in repen; zout; versgemalen zwarte peper
Was de snijbiet, haal de bladeren van de stengels en stoom de bladen circa 5 minuten boven een pan kokend water tot ze geslonken zijn. Doe de bladen op een bord en zet weg om af te koelen. Doe ze dan in een vergiet of zeef en druk ze aan om overtollig water te verwijderen. Snijd de bladeren met een scherp mes in dunne repen. Verhit de olie in een pan en fruit er de ui in tot die bruin is. Voeg knoflook en gember toe en roerbak een paar minuten. Voeg de chilipeper en wat van de bouillon toe en kook een paar minuten. Voeg de snijbiet, rode paprika en de rest van de bouillon toe en breng op smaak met zout en peper. Schep alles goed om en laat circa 15 minuten sudderen op een laag vuur.
28 juni 2009
"Lekker, schat," zegt mrs. M. Het is door de pepertjes vrij pittig. Wij hebben de aangegeven hoeveelheid met zijn tweeën genuttigd. Als enige en hoofdmaaltijd, met zilvervliesrijst.
OPMERKINGEN
1) Wat een moeilijk gedoe, zeg. Over dat stomen en daarna uitdrukken van de bladeren als er kort daarna weer bouillon of water bij wordt gedaan. Zonde. Wij hebben gestoomd en de bladeren op een groot bord iets laten afkoelen. Daarna in reepjes gesneden.
2) Met rode pepers werkt het ook.
3) Snijbiet is geen kool. De titel is koolsla. Als ander alternatief wordt andijvie genoemd. Dat smaakt weer heel anders dan kool of snijbiet. Misschien is dit iets voor blad van eeuwig moes.
4) Dit recept staat al een jaar of twee op onze site. Ik had het nooit eerder gemaakt. Nu googlen op 'Afrikaanse snijbiet' levert dertien keer hetzelfde recept. Niets over de groente Afrikaanse snijbiet. Bestaat dit wel?