Gegratineerde snijbietstengels

Gegratineerde snijbietstelen
Kooktijd
1 uur
 

Makkelijk en bijzonder recept als u daags ervoor het groen van de snijbiet hebt gebruikt. Kan met alle snijbietstengels, maar met die brede, zilverstelen, is natuurlijk het mooist. Wat Parmezaanse kaas en klaar.

Gang: Bijgerecht
Keuken: Italiaans
Voor: 4 Personen
Auteur: De Klassieke Italiaanse Keuken
Ingredienten
  • snijbietstelen, schoongemaakt en een beetje op maat gesneden
  • Parmezaanse kaas, vers geraspt
  • roomboter
  • zout (optioneel)
Bereiding
  1. Zet een ruime pan water op.

  2. Kook de snijbietstengels ca. 30 minuten, tot ze gaar zijn (even met de vork prikken). Giet ze af. Laat ze afkoelen.

  3. Verwarm de oven voor op 200o C.

  4. Beboter een ovenschaal. Leg een laagje snijbietstengels (zo mogelijk kop-staart aansluitend) met daarover wat Parmezaanse kaas, zout en wat snippers boter. Ga zo door, laag op laag. Tenslotte een laag Parmezaanse kaas bovenop.

  5. Zet de schaal zo hoog mogelijk in de oven. De gratin is klaar als er bovenop een goudbruine korst is gevormd. Of als je geen geduld meer heeft (zie onze foto).

  6. Even een paar minuten buiten de oven laten staan en dan serveren.

Opmerkingen
1.   Het fraaist is natuurlijk die echte, brede blettes (zilverstelen)
2.   Lekker met rode risotto: tomaten ontpit, kleine stukjes, blikje puree, basilicum (gedroogd), verse basilicum (op het laatst)
3.   Een opgeleukte variant, zodat het een complete maaltijd is, staat bij 29 juni 2009.

11 augustus 2005
Voor Gees en Ate gekookt. De dag ervoor hebben we (dus) met het blad Tropische Snijbiet gegeten.

21 september 2005
De dag ervoor hebben we (dus) het blad van snijbiet, gewokt met zongedroogde tomaten en knoflook + witte rijst + moot kabeljauw gegeten.

zomer 2007
Voor Rik en Gerreke gemaakt. Rik maakt allerlei opmerkingen over de moestuin en bijzondere groenten, welnu: dan kan ie wat krijgen.

29 juni 2009
Variant – Gisteren de Ethiopische koolsla en dus snijbietblad gegeten, dan nu de stengels. Met heuse brede zilverstelen. We hebben de schotel wat opgeleukt door er twee laagjes gekookte aardappel (rosevals) tussen te maken en wat verse tijm op iedere laag, behalve bovenop. Zéééér smakelijk.

28 augustus 2023
Variant – We hebben er stroken bleekselderij tussen gelegd. D.w.z. een stuk of drie stengels in de lengte in drieën of vieren gesneden, die meegekookt en tussen de brede snijbietstelen in de gratin gelegd.

Plaats een reactie

Waardering