Kook de snijbietstengels ca. 30 minuten, tot ze gaar zijn (even met de vork prikken). Giet ze af. Laat ze afkoelen. Beboter een ovenschaal. Leg een laagje snijbietstengels (zo mogelijk kop-staart aansluitend) met daarover wat Parmezaanse kaas, zout en wat snippers boter. Ga zo door, laag op laag. Tenslotte een laag Parmezaanse kaas bovenop.
Verwarm de oven voor op 200o C.
Zet de schaal zo hoog mogelijk in de oven. De gratin is klaar als er een goudbruine korst bovenop is gevormd. Of als u geen geduld meer heeft (zie foto). Even een paar minuten buiten de oven laten staan en dan serveren.
11 augustus 2005
Voor Gees en Ate gekookt. De dag ervoor hebben we (dus) met het blad Tropische Snijbiet gegeten.
21 september 2005
De dag ervoor hebben we (dus) het blad van snijbiet, gewokt met zongedroogde tomaten en knoflook + witte rijst + moot kabeljauw gegeten.
zomer 2007
Voor Rik en Gerreke gemaakt. Rik maakt allerlei opmerkingen over de moestuin en bijzondere groenten, welnu: dan kan ie wat krijgen.
Variant
29 juni 2009 – Gisteren de Ethiopische koolsla en dus snijbietblad gegeten, dan nu de stengels. Met heuse brede zilverstelen. We hebben de schotel wat opgeleukt door er twee laagjes gekookte aardappel (rosevals) tussen te maken en wat verse tijm op iedere laag, behalve bovenop. Zéééér smakelijk.
2. Lekker met rode risotto: tomaten ontpit, kleine stukjes, blikje puree, basilicum (gedroogd), verse basilicum (op het laatst)
3. Een opgeleukte variant, zodat het een complete maaltijd is, staat bij 29 juni 2009.