Er zijn niet zo veel gerechten van pasta met bietjes. Deze tagliatelle met bieten in een romige saus is heerlijk.
- 8 st rauwe bieten
- 1 st kaneelstok
- 1 eetl olijfolie
- 2 st sjalotten, gesnipperd
- 1 teen knoflook, fijngehakt, kwartier voor het de pan in gaat
- 1 glas droge witte wijn
- 250 ml kippenbouillon of groentebouillon
- 250 ml zure room (of gewoon scheut slagroom)
- 1 eetl dille, vers en fijngehakt
- 1 eetl mierikswortel, geraspt (of uit een potje)
- 300 gr pasta (tagliatelle)
- peper uit de molen en zout
- Parmezaansse kaas, grof geraspt of vlokken
-
Verhit de oven op 200o C.
-
Was de bieten en borstel ze schoon. Droog ze af. Bestrooi ze met peper en zout en pak ze, tezamen met het kaneelstokje, in aluminiumfolie.
-
Leg het pak drie kwartier of langer (dat kan wel 1½ uur worden) in de oven. Tot de bieten (bijna) gaar zijn.
-
Af laten koelen. Uitpakken. De bieten pellen – als ze niet goed gaar zijn, gaat dat wat lastiger: een mesje gebruiken – en in kleine blokjes snijden.
-
In een stevige pan de olie verwarmen en op middelhoog vuur de sjalotten en knoflook glazig fruiten.
-
Bietenblokjes, wijn en bouillon erbij doen. Inkoken tot de helft van het vocht over is.
-
Terwijl dit gaande is, kan de tagliatelle worden gekookt.
-
Doe de room bij de bieten en laat pruttelen tot de saus wat dikker is geworden. Dille erbij. Mierikswortel erbij. Even roeren. Klaar.
-
Doe de tagliatelle in diepe borden en schep de bietensaus erop en strooi wat kaas erover.
Opdienen.
1) En denk nu niet: het is winter en ik heb geen verse dille. Dan gebruik je gewoon gedroogde dille. En voor de zure room kan ook andere (slag-)room worden gebruikt. Speel met de hoeveelheden.
2) Ik heb elk bietje apart in folie gepakt met een half kaneelstokje. De kaneellucht beklijft inderdaad subtiel in het bietje.
3) Geen dille op voorraad, ook niet gedroogde. Dus tijm gebruikt. Daarvoor is Smaakvrienden Groenten weer handig: even biet op zoeken en zie welke kruiden erbij kunnen.
5 februari 2009
Ik vond dat we bieten moesten eten. De chioggia-bietjes (rood-wit geringd van binnen) liggen in een kist met zand in de kelder. Maar om er nu telkens een salade van de maken. Ik wilde ze eens met pasta eten, maar kon geen recept vinden en om zelf te gaan experimenteren. Nee, daar was het de dag niet voor. Enfin, uiteindelijk één recept gevonden, dit recept, op de BBC Food-website.
En het is verdomd lekker. Marijke was enthousiast en dat wil wat zeggen. Ze wordt immers steeds kritischer naarmate mijn kookvaardigheid vordert. Of ze wordt gewoon te veel verwend.
Wij hadden een vrij bleke saus. Chioggia-bietjes worden namelijk vrij bleek, heel zacht roze. Volgens ons zijn ze ook iets zoeter dan gewone rode bieten. Maar dat kan ook het effect zijn van trots zijn op het eigen product en misschien onze tuingrond.
16 maart 2014
Dit recept had nog steeds geen foto’s. Nu wel. Alleen met dikke spaghetti, geen tagliatelle. Maar net zo lekker.
Vandaag heb ik rode biet cylindra uit de kuil in het bos gehaald. Dus vanzelf werd de saus rood. Verder komen knoflook, ui en mierikswortel uit eigen tuin – de mierikswortel is onlangs geoogst, knoflook en ui nog van vorig seizoen. Dat is wel kicken, zo in maart.
14 maart 2023
De bieten uit de kuil gehaald. Veel. Fikse pan chioggia-bieten gekookt, een groot deel voor onze erfgenoten. Beter in één pan veel koken dan dat er op twee fornuizen twee pannen met bieten een paar uur staan te koken. Toch?
Dit keer geen mierikswortel maar een flinke lik Dijonmosterd. En dat was misschien wel nog lekkerder.
Hoi, ik kwam hier eens lezen, op zoek naar inspiratie voor al die bieten die daar nog buiten staan. Leuk ! Ik ga zeker enkele van jullie recepten uitproberen ! Omdat het dan ook aardig voelt wat terug te sturen, zijn dit onze lievelingen (waar ik dus wat variatie op zocht)(wij zitten met 6 aan tafel waarvan 4 kinderen tussen 16 en 10) :
*rauw met voor elke biet een geraspt elstar-appeltje en een klein sjalotje
* met de pel gekookt, dan pellen en samen met gestoofde rode ui (+ peper, zout, thijm, wat balsamico-azijn), partjes appel en geroosterde hazelnootjes op een bakplaat, zout en peper over,verse geitenkaas en wat honing en nog even doorwarmen in de oven, tot de kaas goudkleurt. Lekker met stokbrood of couscous-met-rozijntjes !
Mooie nazomer daar en flink wat energie voor het oogsten en bewaren,
Trui