Bewaren in de grond

Overwinteren van wortelen en knollen

Wortels, bieten, knolselderij, schorseneren, haverwortels en ongetwijfeld nog een paar, zijn winterkost. Enkele van deze groenten zijn niet winterhard, andere wel, maar het is lastig oogsten als de grond hard bevroren is. 
Groenten bewaren het best in een koelcel waar de luchtvochtigheid ook nog eens goed is geregeld. Maar dat is voor velen onhaalbaar c.q. onrealistisch.

Root Cellaring

De volgend beste koelkast is de aarde. Vanouds worden allerlei groenten ingekuild. Geïnspireerd door het boek Root Cellaring hebben wij alweer jaren geleden een gat in de grond gemaakt. Daarin bewaarden wij onze wortels en knollen.

 

Kelder

Toen in 2007 de kelder onder het nieuwe huis klaar was, besloten we de wortels en knollen daar te bewaren. In kisten en bakken met klam zand. Maar de kelder is droog en de temperatuur is minder laag dan we hadden gehoopt. Altijd rond de 12o C. Het vocht in het zand in de kisten zakt naar beneden en uiteindelijk verschrompelen de wortels. Of je moet regelmatig begieten, maar dan bestaat de kans dat de onderste wortels en knollen gaan rotten door de overdaad aan nattigheid. En telkens de grond in de kistjes verversen, gaat ons wat te ver. 

Gat in de grond

Dus dit jaar (oktober 2009) heb ik onze berging in het strookje bos in onze tuin, weer in gebruik genomen.

Links en rechts ziet u – in bijna net zo slecht zichtbare rode cirkels – twee stukken gele tuinslang. (Zie 'beluchting' hierna.)

 

 

De bosgrond weggeschept. Het deksel met een handvat in het midden.

 

 

De natuurlijke kelder. Er liggen op het moment van fotograferen al wat bieten in. Niet te zien, omdat ze bedekt zijn met klamme bosgrond.

 

 

 

Nu gaat er een laag knolselderij bij. En later nog wat bieten.

Formaat

Ca. 90 cm x 50 cm x 70 cm (l x b x d/h)

 

Graaf een passende kuil

Materiaal

Leg op de bodem van de kuil vlak steen (bakstenen, tegels e.d.). Dat is tegen gravende monsters.

 

Wanden hout, van buiten bekleed met wat vijverfolie. De folie was een idee; we hadden het spul toch over. Het hout wordt aan de binnenzijde evenwel toch vochtig en zal uiteindelijk doorrotten. Het folie helpt ook tegen van de zijkant komende gravend gedierte (mollen, muizen)

 

Deksel: hout, onderkant binnen met een plaat "piepschuim" (tempex) bekleed als extra isolatie. Bovenop een stuk asfaltbitumen, tegen te veel nattigheid van boven. 

Beluchting

Twee stukken tuinslang. Één gaat tot vlak boven de vloer, de ander vlak onder het deksel. 
De bak wordt gevuld met wortelen en knollen en daartussen vochtige grond (in ons geval bosgrond). Of de beluchting van de onderzijde lucht nu werkelijk helpt, weten we niet. In elk geval kan het geen kwaad en is het alleen maar beter.

Andere groenten

Aardperen moeten haast wel in de grond blijven. Niet alleen omdat het er veel zijn; ze zijn lastiger te bewaren. Wij dekken een deel van het aardperenbed met stro af, zodat de grond eronder niet bevriest. Aardperen nodig? Stro wegschuiven en met kouwe klauwe wroeten in de aarde. Wortels kunnen een beetje vorst verdragen. Schorseneren e.d. kunnen wel vorst hebben. Die halen we op het laatste moment eruit. 

FAO

De VN-voedselorganisatie FAO heeft een leuk rapport op Internet staan over het bewaren van groenten en fruit na de oogst. Klik hier voor 'Small-scale postharvest handling practices'. Het gaat over oogsttechnieken: kleinschalig betekent dus vaak met de hand. En het gaat over conservering. En over opslag…. en wat blijkt? Voor technieken in de (oude) Westerse wereld maakt men als bron gebruik van het boek Root Cellaring.

 

Aardige link

Vorstgevoeligheidstabel

1 gedachte over “Bewaren in de grond”

  1. Voor opslag onder de grond is de trommel van een wasmachine en dan van een bovenlader erg geschikt. Is van RVS en de gaatjes zijn zo klein dat er geen muis door kan.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Verschijnt een à twee keer per maand. Met een breed scala aan onderwerpen uit het groenere leven en lekkere recepten.

Kijk in ‘spam’ of ‘reclame’ wanneer u niet binnen een paar minuten een e-mail ontvangt.