Het heet Brabantse Puree, en het is een bijzonder smakelijke spruitjesstamppot met een historisch karakter, als we Groentekookboek moeten geloven.
- 500 gr spruitjes, schoongemaakt
- 2 eetl reuzel of varkensvet
- 1 st grote ui, gesnipperd
- 500 gr aardappelen, geschild en in blokjes
- 60 gr boter
- melk
- peper & zout & geraspte nootmuskaat
-
Kook de spruitjes 5 minuten en giet ze af.
-
Smelt intussen de reuzel in een kasserol (of andere pan met dikke bodem). Fruit de ui erin tot ze zacht is, maar niet bruin.
-
Meng de spruitjes en de aardappelblokken erdoor.
-
Giet er een halve liter kokend water bij en 2 afgestreken theelepels zout, wat peper en een snuf nootmuskaat.
-
Laat alles ca. 30 minuten zachtjes koken tot de groenten zeer zacht zijn.
-
Afgieten
-
Draai de groenten door de groentemolen tot een puree en doe die terug in de pan. Warm de puree op, doe er boter en melk bij tot ze mooi zacht is, maar absoluut niet vloeibaar.
1) Het heeft (net) geen 30 minuten kooktijd nodig en het voorkoken van de spruitjes is tegenwoordig overbodig.
2) Dit is dus eigenlijk een gewone spruitjesstamppot. We hebben kort de staafmixer er in gezet om het effect van de groentemolen te bereiken. Maar we houden ook van een beet.
3) Reuzel geeft natuurlijk wel een speksmaak, maar kan ook met olijfolie of ghee worden gemaakt.
2) Dit is ook een basis voor soep: meer water, meer peper enz. Niet te veel melk, want dat maakt de soep zwaar.
24 januari 2016
Brabantse Puree. Het is een naam en wie erop googlet ziet een handvol verschillende recepten: met kastanjes, met witlo(o)f. Enfin. Heel lang – dan hebben we het over negen jaar of langer – staat dit recept op onze website. Want “Dit recept opgenomen omdat er bij de algemene groentebeschrijving van spruitjes/spruitkool aan wordt gerefereerd” was de notitie van 22 december 2007. Vandaag gemaakt.
Gisteren en vandaag hebben we een fraaie grenen geoliede vloer gelegd bij Jolien en René. Twee slaapkamers en de overloop. Toen we terugreden suggereerde mrs. M om Indonesisch te gaan eten bij Lestari in Arnhem. Ik stelde voor om naar Look te gaan – “Daar komen we al zo vaak,” zei mrs. M (goed restaurant dus) – Of naar HOP (Het Oude Postkantoor) dat nog niet zo lang geleden in Oosterbeek is gestart. ‘Ontmoetingsplaats voor alle Oosterbekers’, staat er op de website. Wij zijn geen Oosterbekers. Al pratende kwamen we zowel met de keus van restaurants als met de auto zo dicht bij huis, dat we besloten thuis te eten. Spruitjes genoeg in de moestuin.
Heerlijk spruitjesstampot!!Als ik spruitjes apart eet dan heb ik last van mijn maag maar niet in de spruitjesstampot!