2016 is het Jaar van …….

Kievit. Boon of peulvruchten. Jeroen Bosch. Boek. Water. Allium. Geranium. Kleinbladige Linde. Aap. Voor deze en nog veel meer is 2016 een belangrijk jaar. Focus op een plant, dier, persoon of ding plaatst het op de voorgrond en zorgt ervoor dat wij, de mensch, er iets meer aandacht voor hebben en er ook misschien iets meer van te weten komen. 

Okay, hier gaan we – het is nog wachten op Het Jaar van het Jaar: 

JVD Kievit2016_v01_cmykJaar van de Kievit

‘Kie-woeiet’ is het geluid dat we steeds minder horen. We hebben de vogel kievit genoemd. Sovon Vogelonderzoek Nederland roept 2016 uit tot het Jaar van de Kievit. Ze schrijft op haar website: ‘Het gaat niet goed met één van de bekendste weidevogels, de Kievit. Vanaf halverwege de jaren 90 neemt het aantal Kieviten snel af. Waarschijnlijk overleven te weinig jonge Kieviten de eerste weken. Reden voor Vogelbescherming Nederland en Sovon om het Jaar van de Kievit uit te roepen.’
Het aantal broedparen neemt per jaar met 5% af.


Foto van Andreas Trepte -  via Wikimedia Commons
Foto van Andreas Trepte – via Wikimedia Commons

Nu gaat het over het algemeen zeer belabberd met onze weide- en akkervogels. Tussen  1990 en 2015 zijn we de helft kwijt geraakt. Dat zijn 300 miljoen vogels minder

. Lees meer op de website van SOVON. En als we het toch over goede voornemens hebben: word dan ook donateur.


Het Jaar van de - boon FAO 2Jaar van de Boon

De FAO (Food and Agriculture Organization – wereld voedselorganisatie van de Verenigde Naties) heeft 2016 uitgeroepen tot het Internationale Jaar van de Boon, zoals het in het Nederlands is vertaald. Of beter: De 68ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft op 20 december 2013 dat besloten.  Officieel is het International Year of Pulses. Hieronder vallen niet alleen bonen, maar alle peulvruchten. Dus ook erwten, linzen, lupines, pinda’s enzovoorts. De hele reutemeteut die we bij de recensie van Bonen! hebben opgesomd.
De redenen die de VN voor het besluit aanvoert zijn:

Bron van eiwitten

Voor alle mensen op de wereld vormen peulvruchten een belangrijke bron van eiwitten en aminozuren. Overigens niet alleen voor mensen, ook voor dieren.

Noodhulp

Voor noodhulp en het Wereld Voedselprogramma vormen peulvruchten een belangrijk onderdeel.

Duurzaamheid

Het telen en consumeren van peulvruchten is van belang voor een duurzame en veilige voedselvoorziening voor de mensheid

Bodemkwaliteit

De stikstofbindende eigenschap van peulvruchten draagt bij aan een gezonde bodem. Hiermee wordt een koppeling gelegd met 2015, het Jaar van de Bodem.

Gezondheid

Het eten van peulvruchten draagt bij aan een gezond dieet en (dus) vermindering van bijvoorbeeld obesitas, diabetes, hartkwalen en kanker.

Impliciet betekent dit minder vlees eten. Anders gezegd: weer op normale wijze vlees eten

. En, lieve vegetariërs onder ons: ook minder kaas en zuivel. Want jullie weten dat om zuivel te maken de dames moeten bevallen van jonge dieren. Anders wordt geen melk aangemaakt. En van de jonge dieren is pakweg de helft een stierkalf, bokje et cetera. Die dienen ‘dan maar’ voor vlees.


YEAR OF WATER GREEN 460x148px for web final[1]Jaar van het Water

Het Britse Geological Society kende 2015 als Jaar van de Modder en heeft (daarom) 2016 uitgeroepen tot het Jaar van het Water.

Begrip van grondwater en hydrogeologie is van essentieel belang met betrekking tot veel (sociale) aspecten. Niet alleen de zekerstelling van schoon drinkwater, maar ook het verkleinen van de kans op overstromingen als gevolg van het onttrekken van schaliegas. Of wat dacht u van het veilig (ondergronds) opbergen van nucleair afval?
Water speelt een belangrijke rol in allerlei geologische processen:
– onttrekking van water is de belangrijkste oorzaak van het ontstaan van afzettingsgesteente (lees dit);
– ondergronds water kan vulkanische uitbarstingen doen ontstaan en hebben invloed op de zogenaamde explosiviteit;
– is er leven op Mars?|
Het is inderdaad nog zo gek nog niet om over water en de invloed op ons aardse bestaan wat verder na te denken.


Jaar van de Allium

Allium is Latijn voor de familie Look, waartoe ook de ui, knoflook en sjalot behoren. En heel veel meer. Het zijn ook eetbare sierplanten. Het Britse National Garden Bureau (NGB) verklaart de allium tot plant van het jaar. Waarvan akte. In onze Eetbare Siertuin heeft Anthonethha van Bergenhenegouwen veel alliums (of is het allia?) geplant. 


Jaar van de Winterlinde en de Elfenbloen

De tilia cordata (winterlinde of kleinbladige linde) is de boom van het jaar en de epimedium (elfenbloem) de vaste plant van het jaar. In Duitsland, welteverstaan. In Nederland is de geranium / pelargonium (in de volksmond is het allebei geranium) de balkonplant van het jaar – heerlijk retro heet het dan – en de hibiscus de terrasplant van het jaar. Uitgeroepen door Bloemen Bureau Holland.
Lindeblad, zeker jong lindeblad, is overigens uitstekend eetbaar. En er zijn ook goed eetbare geraniums en een enkele hibiscus is ook niet te versmaden. Maar welke was dat ook alweer?


Jheronimus (Jeroen) Bosch-jaar

Het Jaar van de - Bosch - De Tuin der LustenDat hebben we mogen beleven, 2015 was voor de kunst- en cultuurminnaars het Van Gogh-jaar. En dan is het dit jaar aan heer Bosch.  En lees hier over deze schilder. Hij werd in Den Bosch geboren overleed op 9 augustus 1516. U begrijpt dat we op 9 augustus 2016 helemaal uit ons kunstzinnige dak gaan in Nederland en dat Den Bosch – ‘s Hertogenbosch – er helemaal klaar voor is. Zie hier.
Omdat we het net over het Jaar van de Peulvruchten hebben gehad, plaatsen we hierboven een afbeelding van De Tuin der Lusten (waar geen boon op te vinden is).


Het jaar van de - boek 300x300Jaar van het Boek

We citeren: ‘Boeken verrijken ons leven. Ze staan midden in de maatschappij en spelen een grote rol bij het bepalen van onze cultuur en identiteit. Boeken laten zien wie we zijn, als mens én als samenleving. Hoog tijd om het boek te vieren. De KB, de CPNB, het Letterkundig Museum, Bijzondere Collecties en de Leescoalitie hebben zich verenigd en roepen 2016 uit tot ‘Jaar van het Boek’

.
Kijk hier voor meer informatie, want op het moment van schrijven (1 januari 2016) zegt de speciale website dat ze 4 januari pas van start gaan. Kortom, een jaar minus drie dagen. We zullen het beleven.
In elk geval zijn Nederland en Vlaanderen gastland op de Frankfurter Buchmesse, de grootste en meest belangrijke boekenbeurs die er is. En dat wil wat zeggen.


Jaar van de Aap

Het jaar van de - apen horen zien en zwijgen
(Niet) horen, (niet) zien en zwijgen. Afbeelding van Wiki Commons.

Na het lied The Year of the Cat van Al Stewart (1977) hebben we niet werkelijk meer stilgestaan bij de tekens van de Chinese dierenriem. Het Jaar van de Aap begint op 8 februari 2016. De aap is het negende dier van de twaalfjaarlijkse dierencyclus. We begrijpen dat de dieren op hun beurt weer worden gecombineerd met de vijf elementen water, vuur, hout, aarde en metaal. Dus blijkt 2016 het Jaar van de Vuuraap. Of het Jaar van Vuur en Aap. Iets van de combinatie dynamiek, vasthoudendheid en kracht (en rusteloosheid) die bij ‘vuur’ horen en slimheid, nieuwsgierigheid, practical jokes die bij ‘aap’ horen. Enfin, als u iets meer wilt weten, kijk hier op Wikipedia


En verder….

Jaar van de Verandering (Tafeltennis Nederland), van het Polderpositivisme (trend watchers), van de Daadkracht (clumn in de Volkskrant), het Jaar van de Ingrijpende Daeb/niet-Daeb beslissingen (woningmarkt – Diensten van algemeen economisch belang), Jaar van Keuzes (met betrekking op energiebeleid, aldus Planbureau voor de Leefomgeving), Jaar van de Virtual Reality (volgens de gamers

), Jaar van de Privacy (15 december 2015 is in Brussel een akkoord bereikt over de EU Privacywet: de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVGB) en de details volgen nog) en nu houden we op. Oh ja, 2016 is het Jaar van Blijdschap (althans, zo luidt de titel van een kalender die bij Christelijke boekhandels te verkrijgen is – of was).

 

1 gedachte over “2016 is het Jaar van …….”

Plaats een reactie