Een bijzonder smakelijk winters gerecht, in deeg ingepakt pompoenmengsel
- ca 500 gram hartig taartdeeg
- ca 850 gram pompoen, geschild en in kleine blokjes (1 cm)
- 1 teen knoflook, geperst (kwartier tevoren)
- 120 gr artisjokharten op olie (uit pot) klein gesneden
- 1 eetl oregano
- 50 gr feta
- wat pompoenpitten
- peper uit de molen
- grof zeezout
- 1 st ei, losgeklopt
-
Verhit de oven voor op 170° C
-
Meng de pompoenblokjes met de knoflook en, een scheut olijfolie. Spreid het uit op een vel bakpapier op een bakplaat. Dek af met wat aluminiumfolie en zet een minuut of twintig in de oven.
-
Meng de in stukken gesneden artisjokharten met de grof verbrokkelde feta en oregano en lekker wat peper uit de molen.
-
Meng de warme, zachte pompoenbrokken erdoor (en dus ook de knof).
-
Zet de oven naar 200° C
-
Rol het hartig taartdeeg uit tot een rechthoekige lap. Doe dit op bakpapier, wel zo handig
-
Vul de helft van het deegvlak met het pompoenmengsel, flap de rest van het deeg – de andere helft dus – eroverheen en druk de randen aan. Snijd een eventueel teveel aan deeg weg.
-
Prik wat gaatjes in de bovenkant.
-
Klop het ei los in een kommetje, bekwast de strudel met het ei. Drapeer er wat pompoenpitten over en een beetje grof zout.
-
Zet gedurende een twintig minuten in de oven.
In het originele recept wordt geen feta maar pecorino (geraspt) gebruikt en voegt men ook nog peterselie toe.
21 februari 2021
Fijne datum 21022021. Enfin, dit recept lag alweer enkele weken op mijn bureau. Puur Tafelen kwam ik tegen op Twitter en betichtte hen bij een bericht van ‘seizoensvervuiling’ – wat het was weet ik niet, maar in elk geval een of meer ingrediënten die niet in het winterseizoen passen. Sperziebonen of aardbeien of asperges. Het recept werd subiet verwijderd en dit kwam er voor terug.
Een makkie om te maken. Pompoen anders. En erg lekker.