Zaad bestellen

Het nieuwe tuinseizoen nadert met rasse schreden. Waar halen we dit jaar onze zaden vandaan? Natuurlijk een deel uit eigen winning, maar soms is dat lastig of veel werk. En een mens wil ook wel eens wat anders.

RHS

Overwegend – nee: 99,9% – sierplanten. Royal Horticultural Society. Daar zijn we ooit lid van geworden. De in Nederland vergelijkbare beweging KNMTP (bekend van het blad Groei & Bloei) staat m.i. bij de RHS ver in de schaduw.

De RHS heeft een aantal showtuinen in Groot-Brittannië. Met bijzondere planten. Het zaad uit die tuinen stelt ze ter beschikking aan haar leden. En daar kunnen verdraaid bijzondere planten bij zijn.

20 pakjes zaad kost. Tot drie jaar geleden was de dienst gratis, nu betaal je als lid 10 pond voor 20 verschillende zakjes zaad. (En op 2 januari 2009 is de Britse pond ca. € 1,00 waard.)

 

Kuip-/kasplanten
Meerjarige planten
Een- en tweejarig spul
Bomen en struiken
Grassen
Een enkele groente (Good King Henry oftewel Brave Hendrik).

Je kunt via de website van de RHS bestellen.

Fast and easy.

Je kunt tot 31 januari bestellen.

VELT

Voornamelijk moestuin. De Vereniging Ecologische Leef- en Teeltwijzen. Een Vlaamse vereniging die in Nederland ook afdelingen heeft. De bestelling moet voor 15 december worden opgegeven. Vorig jaar is dat nipt gelukt. Maar meestal beginnen we op 1 januari over zaad bestellen te denken, dus dit jaar waren we weer eens te laat en missen we ons 15% voordeel.

VELT doet veel tests. Ze heeft de bijbel voor de moestuinier uitgegeven, waarin alles te vinden is over vrijwel elke soort of variëteit groente.

Een van de diensten die zij biedt is collectief inkopen bij toonaangevende biologische zaadhandelaren uit o.a. Nederland (De Bolster),
België (Somers Biosom),
Frankrijk (Le Biau Germe), Duitsland (Bingenheimer).

Groentezaden
Plantgoed (aardpeer, ui, enz.)
Pootgoed (aardappels)
Paddestoelenbroed
Groenbemesters
Kiemgroenten (o.a. alfalfa)\
Kruiden
Bloemen

 

Garden Organic / HLS

Heritage Seed Library. Garden Organic is de popi naam die de HDRA enkele jaren geleden heeft aangenomen. HDRA is Henry Doubleday Research Association. De HDRA is in 1954 opgericht.Het is een beetje als VELT, met dien verstande dat VELT iets verder gaat dan allen organic/ecologisch tuinieren. De HDRA gaat echter dieper, doet experimenten en poogt oude groenterassen te conserveren. O.a. door de HSL. Als lid kan je "oud zaad" (van zgn. vergeten groenten) bestellen.

Allerlei curieuze groentezaden en bovendien de zgn. Seed Swap Register.
Hierin bieden leden zaad aan om te ruilen.

Als lid kan je "gratis" van zes groenten een zakje zaad bestellen. En je ontvangt nog eens een verrassing: de zgn. lucky dip.

Je kunt tot 1 maart bestellen.

En verder bestellen we bij o.a.

Thomas Etty Esq (fraaie oude rassen)
Seed Savers Exchange (een beetje als HDRA/HSL)
Thompson & Morgan (gewoon een hele grote zaadhandelaar, maar wel een uitgebreid assortiment van alles)

Jansen Zaden willen we niet onvermeld laten, alhoewel wij zelf daar tot op heden nooit iets bij hebben besteld.

 

Plaats een reactie