Snot-verdorie

Enkele grote planten van asperagus kale (asperge kool) en alle jonge koolraapplanten vertonen snot en rot. En het stinkt naar kool. We hebben agastache (dropplant) tussen de kool staan om de geur te verdoezelen en zo het koolwitje te misleiden. Maar dat heeft nu absoluut geen effect.

kool_snot 1

kool_snot 5

koolraap
top aspergekool

Wat is die rot? Dat hebben we in al die jaren nog nooit meegemaakt. Bij de jonge koolraapplanten is het snotterig in het hart. De bladeren vallen opzij en vergelen. Bij allemaal. Op eentje na. De aspergekool is daarentegen groot. Die rot vanuit de top.
We slaan de boeken erop na.

Koolgalmug

Het beest is 2 mm lang en leeft 1 tot 3 dagen. In die tussentijd kan zij – ja, het vrouwelijke exemplaar – een hoop ellende veroorzaken. Op de stelen van de hartbladeren worden groepjes transparante eitjes gelegd.
(a)            Het hart van de plant gaat verloren; de bladeren groeien verdraaid weg (draaihartigheid)
(b)            Er zijn rottingsverschijnselen. 'Hoge temperaturen en luchtvochtigheid zijn bevorderlijk voor de aantasting' schrijft Groente& Fruit Encyclopedie. 'Bij knolvormende koolgewassen resulteert de wegrottende groeipunt in algehele rotting' schrijft VELT in Handboek Ecologisch Tuinieren.
Koolraap is een knolvormend koolgewas en we hebben warm en vochtig weer achter de rug. Dus dat kan het zijn. Wat beide boeken beschrijven klopt met de waarnemingen. En de koolgalmug kan tellen, want ze pakt een plant pas aan als deze minstens vier bladeren heeft.
Het zou ook op de aspergekool van toepassing kunnen zijn.
Enfin, het is fijn om dat soort naslagwerken in de boekekast te hebben. Maar het lost nu niets op. Volgend jaar de groeiharten preventief spuiten met een aftreksel van boerenwormkruid (24 uur in water) gemengd met wat spiritus. Of gaan we hierna weer zeven onbezorgde jaren tegemoet? Want bij preventief spuiten weet je nooit of het nodig was.

Natrot

Dat kan het ook zijn. In het boek van VELT staat een heel klein stukje over natrot: een bacterie die bederf veroorzaakt. 'Ze geeft aanleiding tot een natte slijmerige verrotting met een specifieke stank. Dit treedt meer op als de kolen verzwakt of beschadigd zijn.' Aldus VELT.
De aspergekool heeft te lijden gehad van de hagelslag.

Plaats een reactie