Speciaal courgettebrood/-cake

bron: 101 Cookbooks
150 gr walnoten, gehakt of met de hand grof verkruimeld; 45 gr sesamzaad (optioneel); 2 citroenen, alleen het rasp (optioneel); 100 gr geconfijte gember (optioneel); ca. 150 gr boter, kamertemperatuur + extra om in te vetten; 200 gr suiker; 100 gr bruine basterdsuiker; 3 grote eieren; 2 theel. vanille-essence o.i.d.; 450 gr courgette, geraspt, wat vocht uitgeknepen; 400-450 gr volkorenmeel; ½ theel bakpoeder; 1 zakje gist; 1 theel zout; 1 theel. kaneel; 1 eetl. kerriepoeder (optioneel)

Verwarm de oven voor op 180o C.
Vet twee bakvormen in met boter en bestuif ze daarna in met bloem. Of vouw er bakpapier in, dat u over de randen laat hangen. Makkelijk om het brood uit de vorm te krijgen.

Neem een kleine kom en meng de walnoten, maanzaad, citroenrasp en gember. Zet apart.
Meng in een andere kom het volkorenmeel, gist, bakpoeder, zout, kaneel en kerriepoeder. Zet apart.

Neem een grotere beslagkom. Maak met een mixer de boter los. Doe de suikers erbij en mix het geheel glad. Voeg de eieren er een voor een aan toe, voeg de vanille toe en uiteindelijk de courgetterasp. Meng dat laatste met de hand of met de mixer in de langzaamste stand.
Voeg beetje bij beetje het meelmengsel toe. Al mixend op de laagste stand – of met de hand.
Op het laatst het maanzaadmengsel met de hand er doorheen roeren. Bewaar een beetje voor bovenop het brood.

Let erop dat u het beslag niet te zeer mixt, waardoor het dun wordt. Het moet een dik, traag, zwaar beslag zijn.

Verdeel het beslag over de bakvormen en strijk het glad. (Doe er nog wat maandzaad-noot-mengsel over.) Bak gedurende 45 minuten. Niet langer, dan wordt het te droog.
Haal uit de vorm en laat het op een rooster afkoelen.

30 juli 2008
Waarom maakt een mens courgettebrood? Courgette an sich heeft, zeker in brood, geen toegevoegde smaak. Enfin. Jaren geleden heb ik met Jolien diverse courgettebrood-recepten geprobeerd. We vonden ze stuk voor stuk niet bijzonder. Dus ik heb jarenlang geen courgettebrood meer gebakken. Tot nu. Tot dit recept op 101 Cookbooks stond. Ik dacht: toch weer even proberen.
Het is een smakelijk brood. Eigenlijk meer een cake. Leuk om te zien: geel van citroenrasp, het groen van de courgetteschil, walnoten, stukjes gember. Het maanzaad mag van mij weg of minder.[31 juli: goed afgekoeld is het nog lekkerder dan warm uit de oven.]

OPMERKINGEN
1.    In plaats van gist staat er in het Amerikaanse recept 'baking soda' (natriumbicarbonaat – NHCO3). Dat is een onderdeel van bakpoeder. Maar in bakpoeder zit ook het zgn. wijnsteenzuur. Maar omdat er ook zurig materiaal in het brood gaat, is er meer natriumbicarbonaat nodig. Aangezien dat spul eigenlijk gist als rijsmiddel vervangt en ik geen losse natriumbicarbonaat heb, heb ik gist gebruikt. (1 zakje voor 500 gram meel.)
2.    Ik heb echte vanille gebruikt; 1 stokje in de lengte doormidden en dan uitschrapen.
3.    Ik heb geen notenmengsel bewaard voor bovenop het brood. Had wel zo leuk gestaan, denk ik.
4.    Mijn brood is minder donker dan dat van Heidi (101 Cookbooks). Wel even groot. Ik vermoed dat dit komt omdat ik geen bruine basterd suiker erdoor heb gedaan. Ik vond het met al die suiker en gember al zoet genoeg. Maar dus minder bruin. Kijk maar.

Plaats een reactie