In het lentenummer van The Organic Way staat een artikel over slakken en wat er tegen te doen. Begin juni publiceerden we Slakken(s)t(r)ijd. Hierop reageerde een aardige dame. Zij schreef dat koperen ringen helpen.
500 Eitjes
In het artikel vertelt Sally Smith dat slakken tot wel 500 eitjes per seizoen kunnen leggen, in plukjes van 10 – 50 stuks. Het zijn kleine witte balletjes, net kaviaar.
Er bestaat niet iets als een slakkenprobleem, er is hoogstens iets als een gebrek aan slakkenbeheersing.
Slakken doen namelijk best goed werk. Op de composthoop. Niet als ze slaplanten of kool aanvreten. Overigens houden niet alle slakken van vers groen. Sally adviseert om van de kwetsbare planten altijd wat zaailingen achter de hand te houden.
Natuurlijke bestrijding
Het probleem van het gebruik van (ecologische) bestrijdingsmiddelen is dat we er een te hoge verwachting van hebben. Ze zijn niet 100% perfect. Dus we moeten zelf ook alert blijven.
Natuurlijke bestrijders zijn kevers, kikkers, padden, egels, vele soorten vogels, zoals roodborstjes, spreeuwen, kraaien, meeuwen, eenden – Ooit een merel een slakkenhuisje zien kraken? Een boeiend schouwspel. –
Onze ervaring is dat insectengaas over de koolplanten leidde tot slakkenvraat eronder. In het bed zonder gaas waren de koolplanten behoorlijk gaaf. Daar konden immers allerlei dieren de slakken eten.
Zorg voor gladde grond, zegt Sally. “Slakken houden van klonterige bodem, want daar kunnen ze goed in schuilen.”
Koperen ringen
Tekst uit The Organic Way
(Klik op een pagina voor vergroting)
p1
|
p2
|
advertentie
|
Uiteindelijk komt het goed. Een paar jaar volhouden om ‘s avonds de kleine (en grotere) slakken te verwijderen. Als het biologische evenwicht daar is, pikken vogels, padden en andere dieren de slakken.
Alle bekende huis-,tuin,- en keukenmiddeltjes helpen soms wel en soms niet. De natuur gaat z’n eigen gang. Vorig jaar was het huilen met de pet – enorm veel wanhopig makende slakkenvraat en dit jaar, zonder ingrijpen, bijna geen slakken gezien.
Die koperen ringen of strips zijn in de bouwmarkten te koop. Wel heel kostbaar per vierkante meter. Voor de grotere tuinen is dat een heel duur grapje.
Klopt. Eigenlijk niet structureel geschikt voor een beetje moestuin. Er moet namelijk naast het zelf telen ook nog een win-factor in zitten t.o.v. de (biologische) groente in de winkel.