… en nog eens zaaien [2]

Na een snoeihete dag gisteren, valt vandaag vrijwel de hele tijd een druilregen. De hagel op 22 juni heeft ook bakjes met zaailingen getroffen. Daarom weer wat zaaien. En prei uitplanten.

16 kroppen

Welgeteld zeven opgekomen plantjes Romeinse sla, vijf Little Gems en vier Bunte Forellenschuß heb ik verplant. Het zaad van de kaboutersla (Little Leprechaun) kiemt niet meer, had ik al vlak voor de hagel geconstateerd. Deze tezamen met een ijsbergsla (wil ik niet meer, gaat altijd rotten en zo) en spitskool hispi (die zeer snel scheurt) weggegooid.

Ik heb het soort Miluna gezaaid. Een nieuw zakje trof ik aan in de opslagdoos met bladgroenten. Organic seed, staat er op. Dus zaaien en zien wat het wordt. (En o, ironie, terwijl ik dit schrijf zoek ik op Internet een foto van miluna: het is een ijsbergsla!) 
Meer over sla? Lees sla.

Preivlieg

Er rust geen zegen op prei telen in deze arme grond. Vorig seizoen begon wat hoop te gloren. De dikste preien waren zo dik als de dunste in de winkel. Dit jaar kwam de gezaaide prei keurig op. Doch naarmate de tijd, vielen steeds meer plantjes om. Het leek wel alsof ze verwelkten. Slechts enkele bleven over. En je moet ze verplanten als ze "potlooddik" zijn.

Vandaag heb ik de prei uitgeplant. Ik denk een stuk of twintig plantjes. Toen ik loof en wortels bijsneed, ontdekte ik witte wurmpjes onderin, bij de wortelaanzet van de plant. Preivlieg. Verdorie. Dat verklaart het verwelken. Na al die jaren bezoekt de preivlieg onze moestuin. Waarom nu? (Over het telen en planten van prei: lees prei en/of klik hier.)

Ander zaaisel

Het gevolg is dat de uitgeplante prei niet meer een volle lengte (zo'n 6 meter) van het bed inneemt. Daar heb ik nu blad chicorei gezaaid. Zaad dat Friederieke een jaar geleden uit Italië heeft meegenomen. (Chicorei is een brede familie, waar o.a. witlof, radicchio en andijvie toe behoren.) 
Bladchicorei kan sowieso gebruikt worden als rauwkost.

Snijbiet schiet. Met name de rode en die met de brede stengel (bietola da coste verde a costa larga argentata). Dat is ook niet gek: in deze tijd schieten veel bladgroenten (net als sla). In perspotjes heb ik nog wat van deze uitmuntende snijbiet bij gezaaid. Om later uit te planten. 
(Het groen is in diverse recepten te gebruiken – ook als spinazie. De brede stengels kunnen bijvoorbeeld wordengegratineerd.)

Mangel Yellow Intermediate

Dat is het zaad dat ik van de HDRA The Hertiage Seed Library heb ontvangen. Een oude biet of snijbietsoort. (Mangel [EN] = Mangold [DE] = snijbiet) Ik heb tien zaden in de grond gedaan. Eens kijken wat het wordt. (Het is sowieso een historisch ras.) Meer over bieten? Lees biet.

Plaats een reactie