Aardappelsalade met mosselen

Salade à la boulonnaise

bron: Groentekookboek
2 a 3 kg mosselen; 2 dl droge witte wijn; 1kg aardappelen (roseval, ratte d'Ardeche); sjalotten, fijn gesnipperd; peterselie, fijngehakt; bieslook, fijngesneden; mayonaise

Kook de mosselen in de wijn, tot ze allemaal open zijn. (Of bijna allemaal – de dichte weggooien.) Haal de mossel eruit en gooi de schelpen weg. Gooi het mosselvocht niet weg! 
Kook de aardappelen in de schil. En pel ze na de kook. Snijd ze in stukken en leg ze in een grote schaal. 
Breng het mosselvocht weer aan de kook en giet wat over de aardappelen. Laat afkoelen. 
Dien op door de uitgelekte aardappelen op een schaal te scheppen, de mosselen erop. Giet er wat mayonaise over en bestrooi rijkelijk met de sjalotten, peterselie en bieslook.

Serveer gekoeld.

OPMERKINGEN
1.   "Een van de beste aardappelsalades," schrijft Jane Grigson. Dat kunnen we beamen.
2.   Ik heb goede mayonaise verdund met dragonazijn en olijfolie, om het schenkbaar te maken.
3.   We hebben de salade in de schaal eerst goed omgeschept, alvorens ze op te dienen.

 

25 juli 2009 
Nog eens – nu dubbele hoeveelheid – gemaakt en de mosselliefhebbers onder de gasten, waaronder niet in de laatste plaats Jan Vogelaar, vonden 'm uitstekend.

15 juli 2008
Verse mosselen in de aanbieding. Kopen. Deze salade maken. De mosselen gekookt in Luxemburgse rivaner, een goede slobberwijn. Rosevals, peterselie enz. uit de tuin. De sjalotten zijn gewoonweg knisperig van de versheid. 
Als we 's avonds eten, zegt Marijke: "Dit zijn de lekkerste mosselen die ik ooit heb gegeten." 
"Dat komt door de rivaner," zeg ik gevleid "Ze zijn alleen in wijn gekookt." 
"Maar je bent wel de fout in gegaan. De 'r' zit niet in de maand en dat moet voor verse mosselen. Deze komen ergens anders vandaan. Dat is tegen je principes." Dat krijg ik dan weer wel onder mijn neus gewreven. 
Ik duikel later het pak op uit de vuilnisbak. 'Verse mosselen,' lees ik links boven. Rechtsonder staat: 'Zeeuwse hangcultuur.' En bij land van herkomst een vage code. 
Internet. Op mosseltijd.nl lezen we dat het verhaal van de 'r' in de maand al vijftig jaar niet meer opgaat. Verse Zeeuwse bodemmosselen zijn er van eind juli t/m april. Gelukkig. Maar, oh, dit is hangcultuur. Ik twijfel. Ben ik in het spel van creatief omgaan met namen en begrippen gestonken? Er was onlangs een item op tv waarin buitenlandse mosselen met containers tegelijk naar Zeeland werden vervoerd, met Zeeuws water werden gespoeld en dus Zeeuws mochten heten. Bovendien, zo bedenk ik mij, kan een Zeeuwse hangcultuur ook in Vuurland worden toegepast, om maar eens een ver oord te noemen.
Maar op de voorpagina van viskwekerijneeltjejans.nl staat met grote letters: 'Ze zijn er weer. Nieuwe oogst. Zeeuwse hangcultuur mosselen.'

Plaats een reactie