Eenvoudig maar o zo simpel: aardappelwiggen met eryngii paddenstoelen, wat knoflook en lenteui en anchovisfilet en hoppa! Eet smakelijk!
- 6-8 st aardappels, vastkokend, geschild en in wiggen
- 6-8 st eryngii's of meer als ze klein zijn, in de lengte in plakken
- 2 tenen knoflook, fijngehakt of grof geperst
- 5-8 st ansjovisfilets op olie, fijngehakt
- scheut arachideolie (of andere bakolie)
- 4-8 st lente-ui, fijngehakt in ringetjes
- scheutje sojasaus (lichte)
-
De in de lengte in wiggen gesneden aardappels circa 7 minuten koken, zodat ze net gaar zijn, afgieten en goed uit laten lekken cq droog dampen
-
Verhit een fikse scheut olie in een brede koekenpan of wok
-
Bak daarin de aardappels en eryngii tegelijkertijd. Doe er na een paar minuten de knoflook en gehakte, fijngemaakte ansjovis bij. Schep goed om.
-
Blijf regelmatig omscheppen en bak door tot de aardappels beginnen te bruinen. De plakken eryngii zullen dan ook wel bruin worden.
Vuur uit
-
Giet er vlugjes wat sojasaus over – niet te veel – schep nog een keer om.
-
Schep op de borden, strooi er wat lente-ui over en geniet van deze eenvoudige doch voedzame maaltijd.
31 maart 2021
Pip had na de workshop Van Stam tot Zwam, afgelopen zaterdag, een groeizak met eryngii-gebroed achtergelaten. Geen slecht idee, Pip. We hadden biologisch geteelde lente-ui van Jan gekregen en nog wat aardappelen.
“Jammer dat het al op is,” zei Marijke (Mrs. M kan niet meer, sinds ook Maartje op ons erf woont). En dat wil zeggen dat het erg lekker is.
Was.
Een zeer bijzondere combinatie van ingrediënten, waar ik met een beetje aarzeling aan begon en na twee happen geproefd te hebben werd ik al heel blij werd. Heerlijk!