Hoe verleid je een wortel

Wij waren op bezoek in de Galerie Culinaire van Angélique Schmeinck. Nu eens niet om over eten te praten, maar over haar kunst – hoewel eten en koken nooit ver weg zijn. Een paar van haar prachtige foto’s van groenten namen we mee en zijn te bezichtigen in onze nieuwe serre.

Die eenvoudige zin “Hoe verleid je een wortel” omvat alles. Wat is een wortel? Wat kan je ermee? Hoe smaakt de wortel? En wil de wortel wel worden gegeten? Hoe zal je ‘m bereiden, hoe verleid je hem.

De verleide wortel – Just a Carrot (c) Angélique Schmeinck

Het gevoel van een gerecht

Wij kennen Angélique Schmeinck al heel wat jaren. Er is een zielsverwantschap, zowel op het gebied van groenten als ook daarbuiten. Kunst bijvoorbeeld. Zo maakt ze prachtige, artistieke foto’s van meest alledaagse ingrediënten, vaak groenten. Het begon met de foto’s in haar kookboeken. Die waren weliswaar prachtig, gemaakt door goede fotografen, maar toch lukte het niet altijd even goed om via de foto het gevoel van een gerecht over te brengen. Dus nam ze zelf de camera ter hand. Zo legt ze de diepere laag, de emotie van een gerecht vast.
“Ik ben eigenlijk meer kunstenaar dan kok,” zegt ze.

Purple Rain-1-Blue skin radish – (c) Angélique Schmeinck
Feeling Blue-Anchovy party – (c) Angélique Schmeinck

De tijd doorstaan

Haar foto’s zijn divers, soms herkenbaar, soms abstract – soms heel naturel, soms juist wat meer ‘gecreëerd’. De kleuren zijn altijd van natuurlijke bron – er is niet aan gefotoshopt. Ze zijn gemaakt met echte ingrediënten, in een echte setting.
“Fotoshoppen kan ik helemaal niet!” zegt Angélique desgevraagd. En dat vinden wij bijzonder, omdat juist de kleuren soms zo van de foto’s lijken af spatten. Doorgaans is ze weken bezig met een foto, het is zoeken, het moet iets blijvends ontstaan. Als een schilder die werkt aan het schilderij.
“Als het klopt, dan weet ik het,” zegt ze, “Dan doorstaat het de tijd.”

Art & Eat

(c) Angélique Schmeinck

De foto’s zijn niet alleen kunst, ze zijn ook het gerecht. Als je het kan eten, kijk je er gegarandeerd op een andere manier naar. In haar culinaire Art & Eat-diners brengt Angélique de foto’s tot leven door er bijpassende gerechten bij te serveren – soms zelfs erop, of erdoor, of erin.
Het verhaal bij de foto en bij het gerecht is het meest belangrijk. Het versterkt het bewustzijn en de emotie die je erbij kunt ervaren.
Het tijdloze van een smaak en een geur.

Mini-expositie

Wij zijn erg onder de indruk, zo niet: jaloers, op de bruisende creativiteit van Angélique. En de foto’s zijn stuk voor stuk prachtig. In de serre van onze nieuwe Groene Keuken hebben we een mini-expositie van haar fotowerk ingericht. We verloochenen ons niet: we hebben foto’s gekozen met groenten in de hoofdrol, uit verschillende periodes en series van Angélique haar werk.
Je kunt ze zien op de dagen waarop onze tuinen voor bezoek open zijn, en dat is met ingang van 3 april 2021 elke zaterdag tussen 11 en 16 uur, tot begin oktober.
En uiteraard zijn ze ook te koop. Een grotere selectie van het fotowerk van Angelique Schmeinck is te zien op haar website.

Over Angélique
We kennen haar al heel wat jaren. Angélique Schmeinck is zeer veelzijdig artiest, die de kunst van het koken in bijzonder grote mate beheerst. Ze heeft haar faam verworven als kok; een van de slechts twee vrouwelijke meesterkoks die Nederland telt. In het verleden heeft ze meer dan twaalf jaar de Michelin-ster van restaurant De Kromme Dissel bewaakt. De weet de rijkdom van het kunnen koken en het combineren van smaken in volgende stappen te gebruiken. Ja, ze is bekend van televisie (o.a. 24Kitchen) en haar unieke kookboeken Smaakvrienden die ook een stap vooruit zijn. Ze zong en speelde gitaar bij De Wereld Draait Door (op 39 of meteen door naar 48 minuten) en de laatste jaren haalt ze regelmatig het nieuws met haar smaakschilderijen (Youtube).
En natuurlijk met CuliAir: dineren op hoog niveau, tussen hemel en aarde – in een luchtballon.
“Het ballonvaren heeft wel mijn hart gestolen,” vertelt Angelique. Een nieuwe, luxere ballon is in de maak en hopelijk kan er, als de covid-beperkingen losser zijn binnenkort weer met groepen gevaren worden.

(c) Angélique Schmeinck

3 gedachten over “Hoe verleid je een wortel”

Plaats een reactie