
Eenvoudig maar o zo simpel: aardappelwiggen met eryngii paddenstoelen, wat knoflook en lenteui en anchovisfilet en hoppa! Eet smakelijk!
- 6-8 st aardappels, vastkokend, geschild en in wiggen
- 6-8 st eryngii's of meer als ze klein zijn, in de lengte in plakken
- 2 tenen knoflook, fijngehakt of grof geperst
- 5-8 st ansjovisfilets op olie, fijngehakt
- scheut arachideolie (of andere bakolie)
- 4-8 st lente-ui, fijngehakt in ringetjes
- scheutje sojasaus (lichte)
-
De in de lengte in wiggen gesneden aardappels circa 7 minuten koken, zodat ze net gaar zijn, afgieten en goed uit laten lekken cq droog dampen
-
Verhit een fikse scheut olie in een brede koekenpan of wok
-
Bak daarin de aardappels en eryngii tegelijkertijd. Doe er na een paar minuten de knoflook en gehakte, fijngemaakte ansjovis bij. Schep goed om.
-
Blijf regelmatig omscheppen en bak door tot de aardappels beginnen te bruinen. De plakken eryngii zullen dan ook wel bruin worden.
Vuur uit
-
Giet er vlugjes wat sojasaus over – niet te veel – schep nog een keer om.
-
Schep op de borden, strooi er wat lente-ui over en geniet van deze eenvoudige doch voedzame maaltijd.

31 maart 2021
Pip had na de workshop Van Stam tot Zwam, afgelopen zaterdag, een groeizak met eryngii-gebroed achtergelaten. Geen slecht idee, Pip. We hadden biologisch geteelde lente-ui van Jan gekregen en nog wat aardappelen.
“Jammer dat het al op is,” zei Marijke (Mrs. M kan niet meer, sinds ook Maartje op ons erf woont). En dat wil zeggen dat het erg lekker is.
Was.