Lezing Peter van Berckel: Alles over fermenteren!

zondag 16 oktober 14:00 - 16:30

De extra dimensie van groeten: fermenteren maakt gezonder en geeft bijzondere smaken

 

Schrijf je snel in!

Fermentatie-expert en kok Peter van Berckel geeft deze dag een lezing met demonstratie en proeverij over tsukémono, de Japanse methode van snelle fermentatie. Een beetje groenteliefhebber wil dat natuurlijk niet missen. En een beetje kok ook niet.

Je kunt vrijwel alle groenten fermenteren, of het nu aardperen of komkommers zijn, bieten of radijs. En natuurlijk kolen. Je kan zo ook je eigen kimchi maken.

Lees hier meer en reserveer in onze webshop.

We hebben Peter alweer wat jaren geleden leren kennen. Hij is op een iets andere manier groentegek dan wij, dus we hebben een grote aansluiting. En vaak zeiden we: we moeten iets samen organiseren. Dus nu is het zo ver.

Peter zegt over zichzelf:

Als consument en food-professional ben ik al dertig jaar verbonden met natuurvoeding. Gefermenteerde producten zijn daar altijd een onderdeel van geweest en hebben steeds mijn interesse gehad. Producten die nu trendy zijn gebruik ik al decennialang: desembrood, kombucha, kvass brooddrank, kefir en tempeh. Ook producten uit de Japanse schatkamer van de macrobiotiek zijn al jaren onderdeel van mijn eetpatroon: miso, shoyu en tamari, natto, mirin, umeboshi en natuurlijk de pickle-pers.

Die interesse ging niet alleen uit naar het consumeren van deze producten, ik had ook de wens om de processen te begrijpen en om deze bijzondere voedingsmiddelen zelf te kunnen maken. In 2013 kwam ik een boekje van Sandor Katz met de titel ‘Wild Fermentation’ tegen.

Daarna is het allemaal in een zoute stroomversnelling geraakt: lezen, studeren en fermentatieworkshops ontwikkelen. Experimenteren en lesgeven. Vanuit mijn interesse voor de Japanse fermentatietradities heb ik een tsukémono-workshop ontwikkeld. Het trok me enorm aan dat je je gezondheid zo makkelijk kunt ondersteunen met een zeer snelle en toegankelijke methode, die tegelijk een erg smakelijk en knapperig resultaat geeft. De workshop gaf op zijn beurt de aanleiding tot het schrijven van mijn boek. Ik bezocht Japan en mijn kennis werd bevestigd in het dagelijks leven. Japanners serveren bij iedere traditionele maaltijd een tsukémono-pickle!

Meer info

De Tuinen van MergenMetz
Norbert Mergen
Toegangsprijs: Ja
Reserveren: Ja
20 EUR

Waar

De Tuinen van MergenMetz
Kaart wordt geladen...

2 gedachten over “Lezing Peter van Berckel: Alles over fermenteren!”

Plaats een reactie