Workshop Indiaas Koken

Zij die in Groot-Brittannië zijn geweest, hebben ongetwijfeld wel eens in een Indiaas restaurant gegeten. En tandoori chicken is zo'n beetje de nationale maaltijd aldaar. Maar daar zit kip in.De Indiaase keuken is grotendeels vegetarisch en dat zijn de gerechten in deze workshop ook. Er wordt vlees noch vis gebruikt.

bananleafSchrijf u snel in, want er zijn slechts twaalf plaatsen.

De Indiase keuken

Vegetarian_Curry[1]India is groot. En eigenlijk is er geen sprake van een pure Indiase keuken. Het land kent vele verschillende etnische en religieuze bevolkingsgroepen. Maar, net zoals de Nederlandse keuken meer verwantschap vertoont met de Duitse en Belgische, zo zijn er ook overeenkomsten in de Indiase keuken: rijst, groenten, aardappelen, curries, tandoories (een saus), enzovoorts.
"Omdat de Indiase keuken zoveel variatie biedt en het ook nog eens heel goed bij mij past, eet ik nauwelijks anders meer," zegt Marloes Holleman. Zij verzorgt de workshop.

 

Wie is Marloes?

foto 8Marloes heeft altijd een passie gehad voor koken. Zo is haar zoektocht gegaan via vleesstoofpotten uit het Midden-Oosten naar de vegetarische keuken van Thailand. Op zoek naar meer variatie kwam ze terecht in India. Door haar verblijf in een klein dorpje daar, heeft ze de Indiase keuken van binnenuit leren kennen.

Uiteraard heeft ze een Indiase partner. Hij komt uit de omgeving van Haiderabad, de hoofdstad van Andhra Pradesh. Haiderabad ligt in het westen van deze deelstaat, een beetje naar het midden van India toe. En laten we zeggen dat de gerechten die Marloes presenteert enigermate beïnvloedt zijn door de familie aldaar.

Groenten en kruiden vormen de basis

foto 1"Omdat ik graag mijn kennis en ervaringen wil delen met andere mensen ben ik workshops gaan geven in het Indiaas koken," zegt Marloes. "Groenten en kruiden vormen in die streken vormen de belangrijkste basis voor de maaltijd."

 Malabar spinazie

Palakpaneer[1]In de MergenMetz-moestuin telen we Malabar spinazie, die in het Bengaals pui shak heet. De workshop is op 31 augustus. Als het een mooie warme zomer is (geweest), heeft deze groente als een tierelier gegroeid en gaan we die zeker plukken en gebruiken. Het is zeer Indiaas.

 Tandoor ovens

Even iets tussendoor, nu we het toch over Indiaas eten hebben: Jan Willem Henssen is een wonderlijk mens. Hij is architect en samen met Corinne gepassioneerd kunst en design-liefhebber. Koken kan hij niet, Corinne des te beter. Maar hij houdt wel van lekker eten. Voor projecten is hij de laatste tijd vaak in India. En via zijn Cliquo Label-website en -winkel biedt hij nu zelf geïmporteerde tandoor-ovens aan.

Tandoori oven 3.jpg

Een vuurpot van klei, met een metalen mantel. Kan ook voor niet-vegetarsche gerechten worden gebruikt.

Wat gaan we doen?

We maken o.a. de volgende mooie gerechten:

mushroom tandoori

Spies van gemarineerde champignon op de bbq of, wie weet, de tandoori oven, klaar gemaakt

ei vindalloo

Een pittig gerecht met gekookte eieren uit Kerala

cabbage kofta

Balletjes van kool en kikkererwtenmeel in een speciale saus

tamarinde pickle

Pickle is het bijgerecht in india, zeg maar een soort sambal, maar dan heel anders… (we houden het bij een milde variant zodat iedereen kan proeven)

Palak paneer

Spinazie – of Malabar spinazie – gerecht met paneer die we zelf gaan maken

koriander munt chutney

De welbekende chutney geserveerd bij papadums

pinda chutney

Chutney van pinda's

Dal

Linzengerecht

mango pulissery

Een zoete mango-cocos crème als nagerecht

Raita

Een heerlijk verkoelend bijgerecht van yoghurt en komkommer

podina rice

Basmati rijst met munt

Samosa's

Het meeste bekende streetfood gerecht uit India

Pesseratu

Een pannenkoek van linzen                              

Chilly gobi manchurian

Ook in India kennen ze Chinese gerechten, maar dan met heel andere smaken. Een verassend gerecht dus!

Puri's (ongerezen brood) als bijgerecht en witte basmati rijst. Het tussendoortje is onion bhaji (pakora) en Indiase chai.

En natuurlijk gaan we aan het eind van de middag alles gezamenlijk proeven en opeten. En we rekenen die middag met pakweg drie drankjes (fris, sap, wijn, bier) per persoon.

Wees er snel bij!

Datum

31 augustus 2013

Tijd

Van 13:30 – 18:00 uur met kans op uitloop

 

Max. twaalf [12] deelnemers

Prijs

€ 85 euro p.p., incl. BTW (en incl. ca. drie drankjes p.p.)

Locatie

De keuken van MergenMetz (Doorwerth)

Inschrijven

 

 

Vul onderstaand formulier in en maak € 85 per deelnemer over op rekening 49.03.51.018 t.n.v. MergenMetz o.v.v. Indiaas koken (en de naam waarmee wordt aangemeld als deze anders luidt dan op de bankrekening)

Uw inschrijving is definitief als de betaling is ontvangen.

Al eerder verzorgde MergenMetz workshops. In 2008 werd met 'verse worst maken' (i.s.m. Anne's Kookpunt) misschien wel de trend gezet voor wat nu in 2013 een hype is. In 2012 zijn we begonnen met het organiseren van workshops met bijzondere en toegevoegde waarde. Het Kweepeeratelier was de eerste en daarna Echt Indisch koken (dus Indonesië) met Hady Tielman.

2 gedachten over “Workshop Indiaas Koken”

Plaats een reactie