Buitentomaten zijn koude tolerant en kunnen tegen vochtigheid, zijn fytoftora– en, als het meezit, schimmeltolerant, ook tegen valse meeldauw en bladvlekkenziekte.
Desalniettemin pas na de IJsheiligen uitplanten, over het algemeen prefereren ze een temperatuur boven de 5o C.
We vermelden hieronder vier goede buitentomaten. Er zjjn er meer, maar die kennen wij niet.
Primabella
Deze hebben we in 2023 uitvoerig getest door hem, buiten, regelmatig een douche te geven. Er ontstond geen fytoftora, noch andere kwaal.
Deze tomaat is een selectie die voortkomt uit een onderzoeksproject naar geschikte tomaten voor de buitenteelt. Dit onderzoek wird uitgevoerd door “Fachgruppe Genetische Ressourcen und Ökologische Pflanzenzüchtung” van de Georg-August-Universität in Göttingen. Primabella werd in 2013 op de markt gebracht.
De plant wordt pakweg 1,5 meter hoog, produceert smakelijke, maar niet spectaculair lekkere tomaten.
Hato-rood
Deze tomaat is in Duitsland, tijdens het HATO-projekt van Dreschflegel, ontwikkeld. In de jaren zeventig van de vorige eeuw startte men bij Dreschflegel het Hausgarten-Tomatenprojekt. Een collectief project waar veel moestuiniers aan hebben meegedaan. Want waarom de veredeling aan grote internationale concerns overlaten? (Toen al en ook nog steeds helemaal de gedachte van nu.) Het project duurde vier jaar. Bij Dreschflegel werd gekruist, de zaden van de vruchten werden door diverse moestuiniers getest. Het gevolg hiervan was (ook) dat er diverse familie-variëteit ontstonden, want kruising op deze manier levert geen uniform eindresultaat. Dat is een kwestie van zaaien, selecteren, zaaien enzovoorts. En er werd natuurlijk getest op buiten en weerstand tegen fytoftora.
Hieruit zijn twee categorieën HATO ontstaan:
- HATO cocktail – saladetomaat (zoals deze, maar ook Siberische kers.)
- HATO saladetomaat – vleestomaat.
En wij bieden nu de HATO saladetomaat, die de veelzeggende naam Hato-rood heeft gekregen: ronde, rode middelgrote tomaten (ca. 6cm en 80 gr gewicht). De oogsttijd is relatief vroeg, namelijk begin-midden juli. De opbrengst is rijk. En de tomaten hebben een goede tomatensmaak, zowel rauw als gekookt te gebruiken.
De Barao / De Berao / De Barrao
Een eivormige, middelgrote tomaat die, naar verluidt, succesvol in Rusland werd en wordt geteeld, maar oorspronkelijk uit Brazilië komt. Barao is Portugees voor baron – de barao betekent ‘van de baron’’. Maar welke baron? In de Braziliaanse deelstaat Rio Grande do Sul ligt de Duitse kolonie Santo Angelo. Deze werd opgezet door de Pruisische officier Karl Hermann von Kahlden (baron von Kahlden) die in 1851, op 27-jarige leeftijd naar Brazilië kwam. In 1857 werd Von Kahlden directeur van de kolonie. En daarna volgde een carrière in de Brazilaanse politiek.
De tomaat Is ten tijde van de Sovjetunie in de DDR gekomen. Het omgekeerde is niet onaannemelijk. De familie Kahlden was immers adel van Rügen, na de Tweede Wereldoorlog was dit eiland Oost-Duits. (De familie was echter naar het Westen uitgeweken.) De Barao werd in 1994 geteeld door ene Herbert Beier in Coswig, en is door hem, onder de naam QUADRO, Demeter gecertificeerd geworden.
Het is een van de meest robuuste buitentomaten. Deze tomaat is zeer fytoftora tolerant en goed bestand tegen valse meeldauw. Het is een wat latere tomaat.
De plant kan meer dan 2 meter hoog worden, 3 of 4 meter in goede omgeving. De vruchten zijn fruitig en sappig, niet uitgesproken, goed voor soepen en sauzen.
Oma’s Beste
Goede robuuste eivormige middelgrote tomaat, die tot 2,5 meter hoog kan worden. Geeft zelfs in regenachtige zomers een goede opbrengst. De tomaten hebben een stevige huid, relatief weinig sap, dus uitstekend voor zelfgemaakte ketchup of gebruik in salades.
Herkomst: Tsjechië
We hebben over deze tomaat niets vwb herkomst kunnen vinden.