Kipfricassee met witte wijn en aardperen

Kipfricassee met witte wijn en aardperen - breed

Pollo in tegame con I topinambur

Uit: Marcella Cucina

(Voor 4 tot 6 personen) ca 1½ kg kip, in 8 stukken; 500 gr aardperen; 2 eetl kappertjes (uit zout: afgespoeld, uit zuur: uitgelekt); 1 eetl knoflook, gehakt; 2 eetl peterselie, gehakt; peper; zout; 2 eetl olijfolie; 1 dl droge witte wijn

Was de kip en dep deze droog. Schil de aardperen en snijd ze in flinterdunne plakjes.
Doe de olie in een koekenpan met een doorsnee van min. 30 cm. Zet de pan op halfhoog vuur. Laat de olie heet worden en leg de stukken kip er in. Laat ze mooi bruin worden aan een kant. Keer ze om en bruin de andere kant. Schep de uit de pan. 
Kipfricassee met witte wijn en aardperen - schaalLeg de knoflook in de pan en laat deze onder regelmatig roeren lichtbruin worden. Doe de peterselie en de kappertjes erbij. Roer een paar keer vlug en leg de stukken kip, incl. het eventuele kookvocht, weer in de pan. Strooi er peper en zout over en schep het een paar keer goed om. 
Voeg de wijn toe, laat een minuutje pruttelen en leg vervolgens de plakjes aardpeer in de pan. Schep alles een paar keer om, leg het deksel op de pan en zet het vuur zeer laag. Laat dit ca. 45 minuten stoven, onder af en toe omscheppen. Als de kip gaar is, opdienen in een grote schaal.

Dit gerecht kan een paar uur tevoren worden klaargemaakt (‘s morgens tbv de avondmaaltijd). Warm dan langzaam op en voeg evt. een paar eetlepels water toe.

30 december 2015
Het recept staat al heel lang op onze website. Sinds 2 december 2007, om precies te zijn. Meer dan acht jaar na de ontdekking maken we het. Simpelweg omdat we zelden kip kopen. We hebben onze eigen kippen, sinds medio dit jaar Welsumers. En af en toe gaat er een ‘op wintersport’.
Maar nu kopen we wel kip. Sopheak (de k wordt niet uitgesproken) uit Cambodja is onze gast en tja…. “I love to eat chicken.” Dan zwichten we.
Winter is het aardperentijd. Dus dan nu, eindelijk, de kip met aardperen. (En met deze zachte wintermaanden staat de peterselie er nog fraai bij, in de moestuin.)
En lekker dat het was!

Plaats een reactie