2020 is het jaar van

Bruine rat – foto Commons Wikimedia, Snowman

Er is weinig te vieren c.q. te herdenken als het gaat om langer geleden overleden beroemdheden. Daarentegen, als er iets Nederland lijkt bezig te houden, is het wel het Eurovisie Songfestival. En wat houdt Vlaanderen bezig? Volgens de Chinese kalender is 2020 het jaar van de rat. In dat verband is het opmerkelijk dat in de tweede helft van 2019 de media berichtten dat het aantal ratten fors toenam, met name in de steden.

Foto van de wilde eenden die we als thumbnail gebruiken, is van Commons Wikimedia, Jac. Janssen, Baarlo (L)


Jaar van de wilde eend…

Wie kent deze niet. De kleurige woerd met zijn groen glanzende kop en de krullen in zijn staart. En het wat gedekt bruine vrouwtjeseend (tja, zij heeft geen specifieke naam). Maar de hoeveelheid eenden loopt gestaag achteruit. “Sinds 1990 is 30% van de broedpopulatie verdwenen,” aldus SOVON. Hoe het komt weet ze niet. Zou het niet door ons vervuilde oppervlaktewater komen en het gebrek aan waterdiertjes en -planten? (Zie dit bericht – ook over waterleven.)


… en jaar van de goudvink

Volgens Vogelbescherming Vlaanderen moet het niet de wilde eend, niet de hop, maar de goudvink zijn. Niet zonder renden. De goudvink is in Vlaanderen ‘in gevaar’. Er worden een paar honderd broedparen geteld. In Wallonië is dat bijna tienduizend. Dat heeft te maken met de hoeveelheid bos: meer dan driekwart van het Belgische bos ligt in Wallonië. De hop was ook een goede kandidaat voor Vlaams vogel van het jaar, maar eigenlijk worden daarvan nog amper broedparen waargenomen. Dus wanneer is een vogel ergens nog thuis?


Foto: Commons Wikimedia, Fredrik Lähnn

Wilde cichorei en echte lavendel

Door NHV Theophratus, de Duitse vereniging ter bevordering van natuurlijke geneeskunst, vernoemd naar Theophrastus Bombastus von Hohenheim verkoos de wilde cichorei tot heilzame plant (Heilpflanze) van het jaar 2020. Het is de moeder van radicchio, witlof, andijvie en andere groenten. De wortels kunnen worden geroosterd. De heilzame werking moet worden gezocht bij spijsverteringsproblemen. Van de wortel wordt thee getrokken. Lees dit.

Het Institut für Geschichte der Medizin van de Universiteit van Würzburg kiest elk jaar de Artsenijplant van het Jaar. In 2015 was dat voor hen het Sint-Janskruid, vorig jaar de meidoorn en in 2020 is dat de echte lavendel. Het helpt bij slaapstoornissen, maar de belangrijkste werking vandaag de dag is rustgevend, stressverminderend en ook angstverminderend. Lees dit.

Einde aan decade van biodiversiteit

Je zou het niet verwachten met al die berichten over kappen van Amazonewoud in Brazilië en de oerwouden in Afrika voor het telen van goedkope cacao. Maar door de Verenigde Naties was 2011-2020 uitgeroepen tot decade van biodiversiteit. En dit is dus het laatste jaar. We gaan horen en zien wat er in tien jaar is bereikt.

Jaar van plantgezondheid

Nu het met biodiversiteit is afgelopen, heeft de VN het jaar 2020 verklaard tot het jaar van de plantgezondheid. Dat is onzes inziens een fraai begrip waar menigeen in alle richtingen mee uit de voeten kan. Ook de gewasbeschermingsmiddelenindustrie. De FAO schat overigens dat 40% van alle voedselgewassen verloren gaat door ziekten en plagen. Beter toepassen van fytosanitaire normen, wereldwijd, kan de schade beperken.


Sneep – foto: Commons Wikimedia, André Karwath

Jaar van de sneep

De sneep is een ernstig bedreigde Europese vis. Ze kwam ooit rijkelijk voor in de Maas, maar nu op de rode lijst. In Duitsland heeft de Bundesamt für Naturschutz (BfN) tezamen met de hengelsportbond deze vis tot vis van het jaar benoemd. Lees dit.


Jaar van Verpleeg- en Verloskundigen

De WHO – Wereld Gezondheidsorganisatie – heeft 2020 verklaard tot Year of the Nurse and Midwife. Zij zijn immers essentieel in de gezondheidszorg. In Nederland protesteerden de verpleegkundigen nog in november 2019 voor een betere betaling en arbeidsvoorwaarden.

Donorwet van kracht

De nieuwe donorwet gaat op 1 juli 2020 in. Dus zij die zich niet hebben geregistreerd worden in principe donor. Persoonlijk vinden we dat een goede zaak. Het is toch fijn als je in je dood de hoop op leven voor een ander kunt realiseren.

De elektrische auto

Volgens de ANWB althans omdat het percentage Nederlanders dat het voornemen heeft binnen twee jaar een elektrische auto te kopen per jaar stijgt. Voor particulieren komen meer prettig geprijsde modellen en met een elektrische auto betaal je geen wegenbelasting. Lees hier meer.

Foto: Commons Wikimedia, original: Michael Movchin, edited by Felix Müller

Olympische zomerspelen en EK voetbal

De sportieve bankzitter kan twee maanden aan de beeldbuis gekluisterd blijven. Want het voetbal begint op 12 juni en duurt tot 12 juli. Dan is het twee weken bewegen en dan kan iedereen weer gaan zitten van 24 juli tot 9 augustus. Frappant dat de Olympische Spelen in Tokio in een dikke twee weken zijn afgerond, terwijl er een maand wordt gevoetbald.


Jaar van Kust en Wateren

Voor Schotland is 2020 het jaar van Kust en Wateren, of, in het Schots Year of Coasts & Waters 2020. Het is een promotiecampagne van Visit Scotland. Naast de vele smakelijke whisky’s is Schotland heel erg mooi met veel desolate natuurrijke gebieden. Zeker in 1981, toen we er voor het eerst en voor het laatst waren (moeten we bekennen).


400 jaar geleden vertrek Pilgrim Fathers

Een bruggetje: Delfshaven is ook een plaats van de sterkedrank (jenever) maar nu viert men historisch Delfshaven omdat het 400 jaar geleden is dat de Pelgrim Vaders / Pilgrim Fathers vanuit deze plaats naar Amerika vertrokken.


Wereldtentoonstelling in Dubai

Op een groot terrein staan fraaie en minder fraaie gebouwen, paviljoens, waarin de landen zich presenteren. World Expo, World’s Fair, Wereldtentoonstelling wordt eens in de zo ongeveer drie jaar georganiseerd. Wij bezochten die in 2015 in Milaan – waar we twee keer een voordracht hielden over chocolade uit Ecuador (ja, onze andere hobby) – en eerder in 2000 in Hannover, omdat het zo vlakbij was. België koos voor Dubai het motto ‘Smart and Green Belgium 2050’ en het Nederlands paviljoen – in Milaan een aanfluiting met food trucks en dergelijke – staat in het teken van ‘Uniting Water, Energy and Food’. (Dat riek naar dit?) Maar niemand gaat natuurlijk naar Dubai vanwege vliegschaamte.


Verkiezingen in/op Sint Eustatius …

10 oktober 2010 werd Sint Eustatius een deel van Nederland – een bijzondere gemeente. Dat en de afstand speelde parten; het leek erop dat het eiland zou worden overgenomen door snode lieden. Dus het kabinet stuurde in 2018 het hele bestuur naar huis. En als alles goed gaat zijn er op 21 oktober 2020 weer verkiezingen.


… en verkiezingen in de VS

Uitslag presidentsverkiezingen 2016 in kiesmannen – afbeelding: Commons Wikipedia, Page

Tempus foetsie. Het is alweer ruim drie jaar geleden dat Donald Trump de verkiezingen won en president werd. Zal hij worden herkozen? Op 3 november 2020 mogen de Amerikanen weer naar de stembus. Laat ons bidden voor een wijze president. Ah, dat komt goed uit, want het is ook het….


Jaar van de Bijbel

De World Evangelical Alliance viert 2020 als het Wereldjaar van de Bijbel. Aldus werd bekend gemaakt door algemeen secretaris Efraim Tendero tijdens een toespraak op Jezus-Wereldjeugddag in Manila (Filippijnen). “We zullen de betekenis van de Bijbel benadrukken als een permanente basis om eenheid, vrijheid, ontwikkeling en kwaliteit van leven, nu en in de komende jaren,” zei hij.

Plaats een reactie