Kingfish met paprika

Kingfish met paprika uit de oven
Voorbereiding
1 uur
Kooktijd
20 min
 

Filets van de kingfish (Geelstaart koningsvis) ingesmeerd met een paprikalaag en dan een twintig minuten in een hete oven. Heerlijk.

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Dutch cuisine
Ingredienten
 • 1 fikse kingfish, twee filets eruit gesneden
 • 10 rode paprika's, gegrild en ontveld
 • zeezout
 • piment
 • citroensap
Bereiding
 1. De paprika's ontvellen doe je onder de grill. Keer ze een paar maal om. Als het vel begint te blakeren is het wel genoeg geweest. Iets laten afkoelen en dan het vel verwijdren. (Er zijn ook speciale schilmessen voor, dan hoeft de paprika niet onder de grill.)

 2. Verwijder de zaden uit de paprika's. Pureer ze in een blender.

 3. Kook de paprikapuree in een steelpan in tot het echt dik begint te worden – volgens ons het moment dat het aan de bodem wil gaan kleven.

 4. Verwarm de oven voor op 200°C

 5. Laat wat afkoelen en breng op smaak met zout, piment en wat citroensap.

 6. Fileer de kingfish

 7. Smeer elke filet in met de dikke paprikasaus. Leg ze op bakpapier op of in een ovenschaal.

 8. Bak de filets een minuut of twintig,

 9. Serveer!

Opmerkingen

Met deze bereiding is helemaal niets mis. Het ziet er aantrekkelijk uit, de vis is niet verdroogd maar sappig en net gaar (dus goed). Iedereen heeft gesmuld.


25 december 2019
Bijna de hele familie komt eten op Eerste Kerstdag. Mijn idee is een aantal grote schalen met groentegerechten en een grote vis in het midden te presenteren, waar iedereen een deel van kan nemen. Groenten hebben we genoeg uit eigen tuin, maar voor de vis moet ik de deur uit. Dat kon daags voor Kerst.

Bij de visafdeling liggen links en rechts in bakken en kratten vol ijs, nog een aantal filets. Kabeljauw, snoekbaars, koolvis, maar ook haringen en ponen. En veel lege kratten. Dat heb je een dag voor Kerst.
In het midden is een pallet van hele vissen tentoongesteld. Een grote tonijn – die kopen we noch in blik, noch vers, vanwege de overbevissing – en er voor liggen diverse andere vissen: snoekbaars, mul, zeeduivel, tarbot, maar ook krab en grote garnalen. Ik herken veel vissen, maar deze niet.
“Wat is dat?” vraag ik.
“Kingfish,” luidt het antwoord. Geen koningsvis.
“Ik wil een hele vis klaarmaken, kan dat met deze?
“Bakken, grillen, het kan.”
“Pocheren?” vraag ik, want we hebben nu eenmaal een lange vispan.
“Ja, ook.”
Ik besluit de vis te kopen en krijg het dier keurig vacuüm verpakt mee. De man bij de kassa kijkt goedkeurend naar mijn aankoop.
“Wat kan ik er mee?” vraag ik nu aan hem, de andere visman.
“Ik zou het rauw eten,” zegt hij lachend. Leuk, maar dat past niet bij de opzet van het Kertsdiner dus ik vraag verder.
“Bakken, grillen, roken.”
“Pocheren?”
“Nee, zou ik niet doen. Dan wordt het vlees te droog.” Op zich raar, want pocheren is in een bak water onder kookpunt. Maar kennelijk trekt dan toch het vocht uit de vis. Zijn collega waarschuwde mij niet voor pocheren.

Thuisgekomen google ik naar recepten en merk de vis nauwelijks is ingeburgerd. Maar in opkomst. Deze vis komt – via vishandel Jan van As – uit de kwekerij in Zeeland. De eerste vissen uit deze kwekerij werden eind 2017 geleverd. Normaliter vermijd ik kweekvis en geef de voorkeur aan incourante vis, zoals grauwe poon, harder, horsmakeel en dergelijke. Maar goed, het is gebeurd en deze Nederlandse kweekvijver is vrij van medicamenten en draait voor 100% op groene energie.

Plaats een reactie

Waardering