En weer zitten we in een lockdown, nu tot 14 januari 2022 is Nederland op slot. En daarna? Tja. We laten ons niet kisten en bereiden in elk geval vol goede moed workshops en ons eigen Sint Jan-evenement voor, dat zowel in 2020 als in 2021 niet kon doorgaan.
We beginnen 2022 op zaterdag en eindigen het op zaterdag. Die dag is overigens vernoemd naar de Romeinse god van de landbouw Saturnus. Kijk, dat zien we als een inspirerend gegeven 🙂
Internationaal Jaar van Ambachtelijke Visserij en Aquacultuur
Voor de Verenigde Naties is 2022 het Jaar van Ambachtelijke Visserij en Aquacultuur – IYAFA. Het doel is de rol van de kleinschalige visserij en aquacultuur onder de aandacht te brengen, de interactie tussen wetenschap en beleid te versterken, belanghebbenden in staat te stellen actie te ondernemen en nieuw en bestaande partnerschappen op te bouwen en te versterken. Enfin, mooie woorden waaraan op allerlei manieren invulling kan worden gegeven.
Jaar van het Glas
Voor de VN is 2022 ook Internationaal Jaar van het Glas – daarmee is de traditie van breekbaarheid voortgezet, want 2021 was het jaar van de Vrede en het Vertrouwen, ook heel fragiel. En 2022 is ook nog het Internationaal Jaar van de Fundamentele Wetenschappen voor Duurzame Ontwikkeling.
Barbeel en bruinvis
In Oostenrijk heeft men de barbeel verkozen tot vis van het jaar en in Duitsland de bruinvis tot dier van het jaar. In hoeverre dat de maken heeft met de traditionele of ambachtelijke visserij weten we niet – we betwijfelen het eerlijk gezegd. De barbeel is in Oostenrijk ernstig bedreigd, in Nederland, zo lezen we op Wikipedia, is er sprake van een comeback. De Duitse keus voor de bruinvis heeft alles te maken met de ernstig bedreigde toestand waarin dit ook voor ons inheemse zeezoogdier in verzeild is geraakt. Verstrikt in netten en chemicaliën worden als oorzaak aangewezen.
Floriade Expo 2022
Tempus foetsie! Die bij Venlo was dus alweer tien jaar geleden! Maar nu in Almere – de internationale promotie spreekt van Amsterdam-Almere. Vanaf 14 april t/m 9 oktober 2022 een half jaar lang de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022 met als thema ‘Growing Green Cities’. Natuurlijk vallen de woorden van deze tijd: duurzaam, groen, biodiversiteit, gezondheid, energie. We gaan zien of de vele landschapsarchitectonische tekeningen, die op de site staan, in werkelijkheid net zo mooi zijn.
Rode beuk
De Nederlandse verkiezing van boom van het jaar, schijnt in schoonheid te zijn gestorven. Er staat niets over 2022, wel over 2021. Onze oosterburen hebben de keus op de rode beuk laten vallen. Een prachtige boom, vinden wij. We hebben er zelf bewust een aangeplant in ons eigen stukje bos.
Jaar van de merel
De merel komt veel voor, wie kent hem niet? Deze van oorsprong bosvogel, treffen we heel vaak in tuinen aan. Maar sinds 2016 is een derde van de merelpopulatie verdwenen. Misschien, of voor een deel, te wijten aan het Usutuvirus. Dus reden genoeg om te onderzoeken waar het exact aan ligt. Daarom: Het Jaar van de Merel! (In Vlaanderen zijn ze er, als wij dit schrijven, nog niet uit. Het stemmen had op 15 november 2021 moeten zijn geëindigd. Zie hier.) En in Duitsland hebben ze de hop gekozen. In Nederland inmiddels als uitgestorven verklaard.
Brandnetel en en Mirre
Door NHV Theophratus, de Duitse vereniging ter bevordering van natuurlijke geneeskunst, vernoemd naar Theophrastus Bombastus von Hohenheim verkoos de brandnetel tot heilzame plant (Heilpflanze) van het jaar 2022.
Het Institut für Geschichte der Medizin van de Universiteit van Würzburg kiest elk jaar de Artsenijplant van het Jaar. Voor 2022 is het monnikspeper. Monnikspeper? Kuisheidsbloem? Jawel, een plant die de hormoonhuishouding beïnvloedt en sinds de oudheid symbool voor kuisheid. Het verlaagt de prolactine in het lichaam, dat daarmee een dempend effect op het seksueel verlangen bij vrouwen en mannen (en vooral praktisch voor monniken 🙂 ). Bovendien heeft monnikspeper een positief effect op vrouwen met cyclusstoornissen als gevolg van te veel prolactine.
Of korenbloem?
Naar verluidt is het voor het eerst dat er een nog niet bestaande kleur is gemaakt voor ‘kleur van het jaar’. Very Peri, zegt Pantone. Korenbloem, zeggen Nederlandstalige media.
“Terwijl we bewegen in een wereld van ongekende veranderingen, brengt Very Peri een nieuw perspectief en visie op de ouwe trouwe kleurfamilie blauw, met tegelijkertijd een ondertoon van violet-rood. Very Peri staat voor verfrissende, vreugdevolle dynamiek die creativiteit en verbeelding aanmoedigt,” aldus Leatrice Eiseman, directeur van het Pantone Color Institute.
Histor en Sigma daarentegen verkiezen een natuurlijke kleur met de naam Olive Sprig. Maar ja, het zijn beide merken van PPG. Flexa kiest daarentegen voor een heldere hemel, Bright Skies.
Eikelmuis
Voor 2022 hebben de zoogdiervereniging èn Gaia Zoo gezamelijk de eikelmuis tot dier van het jaar verkozen. We citeren: “De eikelmuis met zijn zwarte zorro-masker is het meest bedreigde zoogdier van Nederland. Hij is hier zelfs nog zeldzamer dan de reuzenpanda in China.” En: “De eikelmuis is familie van de slaapmuizen en houdt een winterslaap. Het zijn nachtactieve dieren. Eikelmuizen zijn zeer goede klimmers, dankzij hun pluimstaart kunnen ze goed hun evenwicht bewaren. Het zijn echte alleseters, variërend van vruchten en zaden tot insecten, eieren en zelfs jonge vogels en kleine zoogdieren.”
Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst ….
De Raad en het Europees Parlement zetten in 2022 jongeren in de kijker. “De pandemie was vooral voor jongeren heel moeilijk. Zo moesten de scholen dicht, konden hobby’s vaak niet meer, en was het moeilijk om vrienden te zien. Ze verdienen een Europees Jaar waarin zij centraal staan. En ze verdienen het te worden gehoord wanneer de EU-besluitvormers het beleid uitstippelen,” aldus Simona Kustec, Sloveens minister van Onderwijs, Wetenschap en Sport.
… en een nieuwe tijd breekt aan …
Het Zukunftsinstitut geeft haar rapport over 2022 de titel ‘Een nieuwe tijd is aangebroken – Een tijdperk van overgangen’. Voor wat betreft Nederland zien we het niet zo snel gebeuren, met een regering Rutte IV zijn er weliswaar wat plannen die onder druk van internationale overeenkomsten moeten worden uitgevoerd, maar dat is nog geen visie.
Wil je het rapport hebben, dan kost dat 150 euro. Dat is op zich al een heel besluit. Maar ach, zo’n instituut moet ook aan haar toekomst zeker stellen.
… en politieke veranderingen
2021 was een jaar van grote veranderingen: een andere president in de VS, een nieuwe Duitse regering, een zogenaamde Ampelkoalition, met wel de Groenen in de regering. En Nederland koos eenzelfde regering als die we hadden…. Die pas in 2022 aantreedt. We zijn benieuwd.
Laten we dan maar de verandering van onderen af inzetten: op 16 maart 2022 zijn de Gemeenteraadsverkiezingen.
Dankjewel voor deze waardevolle en veelzijdige informatie! Ik lees het met plezier en ook met de al bestaande ongerustheid, maar blijf vertrouwen dat wijsheid zal zegevieren!
🦉🙏