Januari in de moestuin 2022

De laatste jaren genieten we van kwakkelwinters. Dat wil niet zeggen dat de winter in 2022 niet meer kan toeslaan. Dus we doen wat we altijd doen: dromen en zaad bestellen.

Niet spitten

Nog los van het feit dat een ongeroerde aarde beter is dan er lustig op los spitten, betekent omspitten dat de koude bovenlaag twintig, dertig centimeter dieper wordt gelegd. Het opwarmen van de grond duurt dan ook langer. En dat betekent een (iets) tragere start met zaaien en uitplanten.

Wij werken nu dan ook nog geen compost of mest in de grond. Met onze zandgrond zouden dan bovendien veel voedingsstoffen wegspoelen voor er planten komen te staan.

Oogsten

Serifon ook wel ‘Grün im Schnee’ genoemd

En wat wel spitwerk kost, is het uit de grond halen van de aardperen. We hebben een bed van tien meter lang en zo’n anderhalve meter breed. En aardperen kunnen heel diep zitten. De pastinaken en schorseneren staan ook nog gewoon in de moestuin, net als wat kolen. En serifon!

Bedden vernieuwen

Vrijwilliger Joseph Fornah aan het werk

Tja, dan schrijven we hiervoor ‘niet spitten’, maar momenteel vernieuwen we ook randen van onze verhoogde bedden. Dat zijn 3 cm dikke eikenhouten planken. En om die netjes in te graven, moet er wel gegraven worden. We werken met verhoogde bedden, omdat het water dan ook beter wegloopt en de grond beter opwarmt. En natuurlijk omdat er elk jaar compost of mest op gaat. Dus het niveau stijgt beetje bij beetje.

Zaaischema

We hebben ons zaaischema weer bijgesteld voor 2022.

Door Brexit zijn we geen Seed Guardian meer voor de Heritage Seed Library (versturen van zaden vereist nu relatief dure Gemeenschappelijke Gezondheidsdocumenten van Binnenkomst (GGB) ofwel Common Health Entry Documents (CHED)), dus vermeerderen we bijzondere rassen voor onszelf – en voor jou, onze zaadverkoop later dit jaar. En…. we hebben al heel lang geen snijbonen meer geteeld. Nu dan! En weer mashua!

Voor augurk zijn we helemaal over naar nimbus. Hokus maar dan geen kans op bitter.

Ons zaaiplan 2022 staat hier (een MS Word document)

Warm voorzaaien

Voor een aantal gewassen is het beter wachten tot februari, maar sommige, zoals pepers en aubergines, vragen een hele lange tijd eer ze vruchten maken. Dus tja, er is niets op tegen om ergens eind januari alvast pepers en aubergines te voor te zaaien. Maar dan moet je ze ook een tijdje in pot opkweken – of een verwarmde kas/serre hebben.

Nieuwe kas

Na meer dan twintig jaar – we denken dat het 1999 was dat twee red ceder-houten kassen van Alton werden geplaatst, het kan ook eind 1998 zijn geweest – was één van de kassen dermate op, doorgerot en aan het verzakken, dat we een nieuwe hebben gekocht. Nou ja, nieuw: hergebruik van professionele kasonderdelen. Het frame is van ijzer en zwart gemoffeld. De kas is ook groter, we kweken meer en meer zelf. Eind januari wordt het geplaatst, net op tijd voor het nieuwe kweekseizoen.

Tijdelijke zooi. Hier stond een kas, hier komt de nieuwe.

Plaats een reactie