2023 is het jaar van

Tot 14 januari 2022 “genoten” we nog van lockdowns. En om nu te zeggen dat we weer de draad van 2019 hebben opgepakt – nou nee: nu wordt ons leven onder andere verstoord door torenhoge energieprijzen. Laten we in elk geval hopen dat de Russisch-Oekraïense oorlog in 2023 wordt beëindigd.

We beginnen 2023 beschaafd op zondag, een mooie dag voor Nieuwjaarsdag, vind je niet? En 2023 eindigt ook op zondag.

Het jaar van gierst

De Verenigde Naties en haar organisatie FAO hebben 2023 uitgeroepen tot het jaar van (de) gierst. Gierst bestaat eigenlijk uit een groep graangewassen, maar meestal wordt pluimgierst (Panicum miliaceum) bedoeld. Waarom gierst? Gierst kan op dorre gronden groeien met minimale toevoegingen en is bestand tegen klimaatveranderingen. Daarom is het een ideale oplossing voor landen om hun zelfvoorzienendheid te vergroten en minder afhankelijk te worden van granen. (Het was opvallend hoeveel Oekraïens tarwe naar Afrikaanse landen gaat / had moeten gaan.)

…. en Internationaal Jaar van de Dialoog als Garantie voor Vrede
Op het nippertje, 6 december 2022, verklaarde de Algemene Vergadering van de VN,  op voorstel van Turkmenistan, 2023 het  “International Year of Dialogue as a Guarantee of Peace.” Daar kan niemand op tegen zijn. Politiek is praten en vooral naar elkaar luisteren. Doch Carl von Clausewitz (1780-1831) schreef in zijn boek Vom Kriege: “Der Krieg ist eine bloße Fortsetzung der Politik mit anderen Mitteln” (Oorlog is slechts een voortzetting van politiek met andere middelen).

…… en de fabrieksschoorsteen

EFAITH, de Europese Federatie van Verenigingen voor Industrieel en Technisch Erfgoed, heeft 2023 uitgeroepen tot Europees Jaar van de Fabrieksschoorstenen. Normaal gesproken zou ons dit niet zijn opgevallen, maar laten we nu in 2022 zijn betrokken bij het maken van de Pilo Podwalk – een zeer leuke, informatieve wandeling.

…… en politieke aardverschuivingen?

In Nederland wordt op 15 maart gestemd voor de Provinciale Staten (en die kiezen de leden van de Eerste Kamer). Dus dat is één keer stemmen, twee keer gekozen. Maar er wordt ook gekozen voor de Waterschappen.

En waterschappen regelen de waterstand – beter: waterhuishouding. Het was een minder democratisch instituut doordat er geborgde zetels waren, die zijn er nog, maar beduidend minder. Lees dit. Er doen gebruikelijke politieke partijen mee, maar ook specifieke waterpartijen, kijk hier.

En waterschappen regelen de waterstand – beter: waterhuishouding. Het was een minder democratisch instituut doordat er geborgde zetels waren, die zijn er nog, maar beduidend minder. Lees dit. Er doen gebruikelijke politieke partijen mee, maar ook specifieke waterpartijen met wakerdeskundigen, kijk hier.

In België en specifiek Vlaanderen, valt in 2023 niets te kiezen. Wat een geluk!

Aardverschuiving? De akkerbodem is bodem van het jaar.

De laatste jaren is de bodemkwaliteit (eindelijk) een belangrijk onderwerp geworden. Eigenlijk weten we er bar weinig van terwijl het zo ontzettend belangrijk is. En de keus voor de akker is een Duits initiatief. Misschien wel enigszins ironisch is dat de grote gangmaker BonaRes is. Dat staat voor “Bodem als duurzame hulpbron voor de bio-economie” (maar dan in het Duits) en is een initiatief van het federale ministerie van Onderwijs en Onderzoek (BMBF).

De kunstenaar van het jaar

Al heel wat jaren wordt de kunstenaar van het jaar verkozen. Voor 2023 is dat Barbara Nanning. De organisatie claimt dat dit de oudste en grootste verkiezing op het gebied van de kunsten is. In Nederland. Barbara liet o.a. Erwin Olaf achter haar (die was het al in 2014). En verder terugkijkend in het verleden zien we Corneille in 2003. Daan Roosgaarde in 2016 (vooral bekend van de verlichting van de Afsluitdijk). Enfin, geniet het hele jaar van het keramische (glas-)werk van Barbara.

Europees jaar van de Vaardigheden

Dit volgt mooi op de kunstenaar van het jaar. De EU heeft extra aandacht op vaardigheden. Ben je vaardig? Er is zelfs een pact gesloten. Kijk hier.

Het jaar van het konijn

Volgens de Chinese Dierenriem is 2023 het jaar van het konijn. Het kent een twaalfjarige cyclus, dus 2011, 1999, 1987, 1975, 1963, 1951, 1939. Zij die in zo’n jaar zijn geboren genieten de volgende eigenschappen: rechtschapen, intuïtief, elegant, gevoelsmatig en voorzichtig. Herken je je erin? Fijn jaar!

Met de dierlijke konijnen in ons land gaat het ondertussen slecht. Door verschillende virusziektes en habitatverlies is het aantal konijnen nog ongeveer 10% van dat van 30 jaar geleden.

….. en de baars

Uit: D. Marcus Elieser Bloch’s, Ökonomische Naturgeschichte der Fische Deutschlands : mit sieben und dreyssig Kupfertafeln nach Originalen (1783-1785)

In Nederland of België vind je bij het zoeken naar ‘vis van het jaar 2023’ alleen de viskok. We vrezen dat deze geen baars kan bereiden. In Duitsland heeft de Deutscher Angelfischer Verband e.V. de baars tot vis van 2023 verkozen.

….. of de zachte berk

De Nederlandse verkiezing van boom van het jaar, schijnt in schoonheid te zijn gestorven. Of er zit onvoldoende dynamiek in deze club. Onze oosterburen hebben de keus op de zachte berk (Betula pubescens) laten vallen.
De boom komt vrij voor in de Benelux, en ook daarbuiten. Probleem is echter dat ze kruist met andere berksoorten en dan is het de vraag: Is er nog een genetisch onbezoedelde zachte berk?

Zachte berk – foto: Willow [leuk gekozen] Wikimedia Commons

Het jaar van de wijnstok

Door NHV Theophratus, de Duitse vereniging ter bevordering van natuurlijke geneeskunst, vernoemd naar Theophrastus Bombastus von Hohenheim verkoos de wijnstok tot heilzame plant (Heilpflanze) van het jaar 2023.

Terwijl menigeen denkt aan een goed glas wijn, is het zo dat de zaden en zelfs de bladeren van de wijnstok een schat aan hoogwaardige bestanddelen bevatten. Het is dus (jammer genoeg) niet het regelmatig drinken van een glas wijn dat werkt, hoewel dan wel veel tannines worden opgenomen, nee, het werkelijk heilzame is het drinken van thee op basis van wijnbladeren. Dat is goed voor de bloedsomloop.

Uit: Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz 1885,

…… de kleur Viva Magenta

“Pantone’s kleur van het jaar, Viva Magenta 18-1750, vibreert met pit en kracht. Het is een in de natuur gewortelde kleur die afstamt van de rode familie en een nieuw signaal van kracht uitdrukt. Viva Magenta is dapper en onbevreesd, en een pulserende kleur waarvan de uitbundigheid een vreugdevolle en optimistische viering bevordert en een nieuw verhaal schrijft,” aldus Leatrice Eiseman, directeur van het Pantone Color Institute.
Histor en Sigma daarentegen verkiezen een natuurlijke kleur met de naam Vining Ivy. Ze schrijven: “Het is groen, blauw, groenblauwig, blauwgroenachtig.” Het zijn beide merken van PPG. Flexa kiest daarentegen voor een beigevariant: Wild Wonder.

Paapje en scholekster

Scholekster – foto: Andreas Trepte, Commons Wikimedia
Paapje – foto: Frank Vassen, Commons Wikimedia

Op het moment dat we dit stuk samenstellen staat er op de SOVON website nog geen ‘vogel van het jaar 2023’. Als we de site van NPO1 moeten geloven, is het de scholekster. Duitse Naturschutzbund Deutschland (NABU) e.V. verkoos het paapje tot vogel van het jaar. In Nederland bedreigd en in Vlaanderen ernstig bedreigd.

2 gedachten over “2023 is het jaar van”

    • Tja. Het is altijd in december een leuk tussendoor-tijdverdrijf geworden om alles te vinden. Vorig jaar hadden we wel de zoogdiervereniging met de eikelmuis, dit jaar dus niets. Gemist. Maar die heb je nu goed gemaakt.

      Beantwoorden

Plaats een reactie