Acht bonte bentheimer biggen

Drie maanden, drie weken en drie dagen. In tegenstelling tot de mens, baart een varken haar biggen exact volgens planning. Je kan de werpdatum op het moment van dekken in je agenda noteren. Op 29 februari 2020 zagen acht bonte Bentheimer biggen het daglicht.

Die ochtend om 9:42 gefilmd. Zie hoe levendig de dieren al zijn.

De bonte Bentheimer is een zeldzaam varkensras. Misschien dat er in totaal pakweg drieduizend in Nederland en Duitsland zijn; een ras heet zeldzaam als het minder dan vijfduizend vrouwelijke exemplaren telt. De bonte Bentheimer wordt een landvarken genoemd: dat is een robuust dier dat jaarrond buiten leeft, maar natuurlijk wel een winddicht hok heeft. Ze zijn bijzonder vriendelijk, daar waar industriedieren voor de kiloknallers soms knettergek zijn, aldus onze dierenarts. We fokken bonte Bentheimers om de biodiversiteit in stand te houden. Biggen worden verkocht om het ras te verspreiden. En soms houden we een borgje (gecastreerd beertje) voor de slacht, dat eerst na een jaar aan de orde is. We hebben nu ook twee maal een borg Ben (I en II) voor mannenverslindster Nel Schellekens gehouden.

Kaatje eet de volgende ochtend; het regent zo veel dat het een grote modderboel lijkt. Op de achtergrond het hok.

Bij ons is er sprake van natuurlijke dekking. Dus Kaatje x Hakim zie je niet altijd gebeuren. In dit geval wel. Het voorspel was al dagen aan de gang: Hakim joeg op Kaatje, Kaatje had geen zin en dook het hok in. Hakim erachteraan, maar het hok is niet hoog genoeg, om te dekken. Er klonk een gebonk van jewelste. En vloog Kaatje weer naar buiten. En dan, op een dag, was Kaatje berig genoeg en liet zich gewillig dekken. Toevallig zagen we het gebeuren.


De tweede dag kwam de eerste al buiten kijken

In dag voor de bevalling sleepte Kaatje al takken naar het hok. Dan weten we dat het de komende 24 uur gaat gebeuren. Op 28 februari rond 17:30 uur kwam Kaatje niet het hok uit om te eten. Ze lag in het stro en achterin bewoog iets wits; niet haar poot, niet haar staart. De eerste big.

De bonte Bentheimers hebben geen hulp nodig bij het werpen. Ze regelen alles zelf en ook de placenta wordt netjes opgeruimd (opgegeten). Dus de volgende ochtend telden we acht biggen, terwijl Kaatje buiten at.

De biggen blijven tien tot twaalf weken bij ons. Rond een week of acht, negen worden ze afgespeend. Kort daarna is de zeug weer bijzonder ontvankelijk voor dekking. De vorige worp van Kaatje was op 25 juli 2019.

En hier zijn ze vier dagen oud. De damp is van de warmte. Er is ook veel vocht (buiten) vanwege de vele regen.

Plaats een reactie