Pompoen-aardappelfrittata

Aardappel-pompoenfrittata
Voorbereiding
15 min
Kooktijd
30 min
Totaal
45 min
 

Met een mandoline in drie handomdraaien gemaakt. Maar de kooktijd neemt al met al wel drie kwartier in beslag. Sneller kan, gewoon het gas hoger draaien.

Gang: Lunch - hoofdgerecht(je)
Keuken: Internationaal
Voor: 4 personen
Auteur: The Guardian, 22 nov 2016, maar dan iets anders
Ingredienten
 • 1 ui in dunne ringen;
 • 1 fikse teen knoflook geperst;
 • 2 aardappels geschild en in dunne schijven;
 • 500 gr pompoen butternut squash/flespompoen, geschild en in net zulke dunne schijven;
 • 8 blaadjes verse salie oprollen en dun snijden;
 • 8 eieren;
 • ghee/arachide-olie;
 • peper en zout
Bereiding
 1. Met het mes mag ook, pakweg 2 mm dikke plakken snijden. Maar wij gebruiken een eenvoudige mandoline, standje dun en snijden daarop de ui, aardappel en pompoen. We zorgen wel dat de pompoenplakken ongeveer even groot zijn als de aardappelschijven. We persen de knoflook en laten dat liggen tot later.
 2. Verhit ghee en/of olie in een koekenpan waar een deksel op kan. Smoor de uiringen op laag vuur, met het deksel op de pan.
 3. Na enige minuten, als de uiringen zacht worden, de aardappel en pompoen erdoor scheppen. Doe er maar een klein scheutje water bij, want anders gaat het geheel aan de bodem van de pan plakken. Leg het deksel op de pan. Houd het vuur vrij laag.
 4. Kijk af en toe, na pakweg een kwartier moeten de aardappelplakjes gaar zijn en de pompoen beetgaar. Vuur uit. Schep eventueel over in een brede schaal om het wat af te laten koelen.
 5. In een ruime kom de acht eieren goed mengen, salie en knof erdoor en peper en zout. Dat zout is een beetje schatten, maar beter te weinig dan te veel.
 6. Maak de koekenpan schoon. Verwarm weer wat olie en/of ghee. Niet te heet.
 7. Ondertussen mengt u de gesmoorde groenten door de geklutste ei en als de koekenpan acceptabel heet is, schept of giet u de massa in de pan.
 8. Bak zachtjes. Als de bovenkant wat lang nodig heeft om te stollen, mag het ook in een hete oven worden geschoven (dat deden wij).

13 november 2018
Dit jaar was de pompoenoogst enorm. Gelukkig blijven ze lang goed in de kelder. Maar ja, dat betekent wel dat we voorlopig elke week of twee weken wel een pompoen moeten eten. Dat is geen straf. En zeker niet op deze manier.
“Mooie laagjes,” zei mrs. M. Ja, het oog krijgt hier ook wat.

2 gedachten over “Pompoen-aardappelfrittata”

Plaats een reactie

Waardering