BBC Food over Food Miles

FoodmilesIn haar elektronische nieuwsbrief van vandaag, heeft de BBC een artikel over zgn. food miles opgenomen. Oftewel de (CO2-) vervuiling als gevolg van voedseltransport over grote afstanden. Lamsvlees uit Nieuw-Zeeland of uit eigen land. Sperziebonen uit Egypte? Peultjes uit Costa Rica? Je kan niet eenvoudig stellen dat import van verre meer vervuilend is dan lokaal geteelde gewassen.
 

Eet seizoensgroenten

Foodmiles 2Wat je wel kunt stellen is: eet seizoensgroenten uit eigen land. Want dat is zo ongeveer de enige conclusie die je na het betoog op de BBC-Food website kunt trekken.

Diepvriezen

Het is niet alleen het transport dat bijdraagt aan de CO2 uitstoot, zegt het artikel. Je moet ook kijken naar bijv. kosten van koeling. Het gebruik van elektriciteit, maar ook de productie van vriezers en koelcellen. Dan blijkt soms dat het koelen en bewaren van producten van eigen land (bijv. diepvriesspinazie) meer invloed heeft op het milieu, dan import van verse groenten uit verre landen. Zo is het beter om tomaten uit Spanje te importeren dan lokaal in kassen te kweken, schrijft Carolin Stacey, de auteur van het artikel. Ze verwijst naar een – ons onbekend – Defra-rapport uit 2005.

Weet wat je eet

Dat nemen we graag aan. Maar is het niet zo dat op 10 december 2007 TROS Radar en Milieudefensie met de actie 'Weet wat je eet' startten? (Lees dit bericht.) Op basis van de keuringscijfers van de Voedsel en Warenautoriteit bleek dat in de open lucht gekweekte groenten en fruit (dus Zuid-Europees) zeel veel gif bevat. Van binnen en van buiten. Tel uit je winst.
 

Vliegtuigsticker

Het transport per vliegtuig van verse groenten en fruit uit verre landen heeft een aandeel van 11% in de totale CO2-uitstoot voor voedseltransport in Groot-Brittannië. Vliegen produceert 177 x meer broeikasgassen dan verschepen. De Britse supermarktketens Tesco en Marks & Spencer plakken een sticker met een vliegtuigje op  producten die zijn ingevlogen. Zodat de consument weet wat ze koopt. 

Globalisering

vliegtuigenMaar ja, wat zeg je als anderen beweren dat de productie van bijv. fruit in Afrika daar een miljoen mensen aan een baan helpen? Dat is het gevolg van globalisering. Globalisering is niet altijd goed. Het is niet goed dat mensen daar produceren voor de Westerse markt en daarvan afhankelijk worden. Maar het is nu eenmaal zo. Het lijkt erop dat het enige dat we kunnen doen is producenten en consumenten wijzer maken. Dat ze zich op de lokale markt moeten richten en dat consumenten lokale producten moeten kopen. En als het om groenten gaat: seizoensgroenten.

Plaats een reactie