Big nieuws!

In de nacht van donderdag op vrijdag 16 december zijn twaalf bonte bentheimer biggen geboren. Moeder Anna en al haar kroost maakt het goed. Op 28 augustus hadden we in onze agenda geschreven dat Anna berig was. De bonte bentheimer is een zeldzaam varkensras.

De draagtijd van een varken is drie maanden, drie weken en drie dagen. Iets minder dus dan vier maanden. Grofweg had een dekking op 28 augustus een worp op 20 of 21 december moeten plaats vinden. Maar wellicht was de waarneming niet geheel juist. Of gewoon te laat genoteerd.
Moeder Anna aan het eten en de nageboorte hangt er nog uit.
Moeder Anna aan het eten en de nageboorte hangt er nog uit.

Al een week of twee geleden hadden we Anna afgescheiden van Janneke en Hakim. Dan kon ze zich rustig voorbereiden op de bevalling. En goed eten, want varkens zijn zeer sociale dieren, tot het op het eten aankomt. Dan jaagt de een de ander weg.

Bij het voeren op vrijdagochtend 16 december was Anna laat. Toen ze uit haar hok kwam, hing de nageboorte uit haar vulva. Die hebben we netjes verwijderd – was eigenlijk al praktisch los. Het geeft evenwel aan dat de bevalling dus niet te lang ervoor was afgelopen. De nageboorte wordt overigens netjes opgegeten.


imag2482In het hok krioelden twaalf – of dertien? – kleine zwart-witte biggetjes. Een levendige boel. Voor zover wij hebben kunnen nagaan het grootste aantal dat we in een worp van een van onze bonte bentheimers hebben geteld. En – afkloppen – geen dode. Meestal is er wel een doodgeborene of legt een biggetje vrij snel het loodje. De vorige keer telde de worp negen, waarvan er twee dood.


Zelfstandig op pad

Zaterdagochtend, tussen de 24 en 36 uur na de bevalling, bleek al één van de biggen op onderzoek uit. Hij of zij was uit het hok, onder het gaas doorgekropen – daar begint het al! – en liep bij pappa Hakim en Janneke. Dit is wat ons betreft een recordtijd.
Nu liet het biggetje zich nog makkelijk oppakken. Dat is over een paar weken wel anders.

In zijn eentje in de modder
Een vlekje; in zijn eentje in de modder
... probeert onder het hek door terug te gaan.
… probeert onder het hek door terug te gaan.

Plofvarks

Net als met zeldzame groentenrassen, fokken wij van MergenMetz ook enkele zeldzame dierenrassen. Dat is goed voor behoud van de biodiversiteit en als er door de voedselindustriële programma’s waardevolle genetische eigenschappen verloren zijn gegaan, kan men altijd nog terugvallen op het werk van hobbyisten als wij….
Wij houden de dieren niet voor het vlees. Maar soms slachten we er een, omdat dit dan moet. In principe worden alle biggen verkocht.

De bonte bentheimer is zeldzaam geworden o.a. omdat het een jaar duurt eer ze op slachtgewicht is. Industrievarkens zijn eens zo snel, dus na vijf of zes maanden. Dat zijn heuse plofvarks.


Varkens en de moestuin

De bonte bentheimer groeit traag en heet een lage voerconversie te hebben. Dus stop er 1 kg voer in, en je krijgt misschien 10 gram gewichtstoename, terwijl dat in de industrie veel groter is – correctie: moet zijn.
De keerzijde van dit gebrek aan efficiency is, is dat de varkensdrollen (zoals paardendrollen) zeer rijk aan voedingswaarde zijn en een puike mest voor de moestuin.
Onze dieren zijn vegetarische varkens. We voeren de dieren eko brokken en groenten: afval en overschot uit onze moestuin, idem van De Ommuurde Tuin, idem van restaurant Linneaus (museum Het Depot) en groentenresten die Peter Drewes brengt. Ook op deze wijze wordt voedselverspilling tegengegaan 🙂

 

4 gedachten over “Big nieuws!”

  1. Welgefeliciteerd met de geboorte van de 12-ling. Hoeveel tepels heeft moeder? Dat wordt dringen. Zelf weet ik er ook wat van, want ik voedde mijn tweeling tegelijk.

    Ik ben blij met de uitgebreide beschrijving van de boerenkool. Ik geniet nu van het eeuwig moes, maar ik ben van plan ook paarse boerenkool te zaaien nu. Staat in mijn agenda.

    Beantwoorden
  2. Geweldig !!!!
    Gefeliciteerd met de 12-ling en dank voor het leuke verslag van de eerste kennismaking.

    Veel geluk met de beestjes en fijne feestdagen vast!
    Hartelijke groeten,
    Madelon

    Beantwoorden

Plaats een reactie