Biggen naar buiten

Het zijn twee beertjes en drie gelten. Of zeugjes. Vrijdag 1 juni gingen de vijf nieuwe Bonte Bentheimers met zijn allen naar buiten. 

Voor wie het nog niet weet: de Bonte Bentheimer is het enige echte varkensras dat Nederland nog heeft en bovendien zeldzaam. In Nederland zijn er naar schatting drie- tot vijfhonderd. In Duitsland misschien tweeduizend.

Een gelt is een zeug die nog niet heeft geworpen. Maar wat wil je, als je nog maar negen dagen oud bent. Zeugje klinkt dan toch vriendelijker. 

Zwarte snuiten

Vorige week was het mooi weer. Moeder Janneke nam af en toe een modderbad en ging daarna terug het hok in om haar kinderen te zogen. Zie op het filmpje hoe zwart te snuitjes worden.

Hoewel ze bij de geboorte flink behaard zijn en ieder voor zich een unieke zwart-witte tekening kent, lijken ze toch wel wat te verbranden als ze luieren in de zon.

Zo mooi wit zijn ze nog. Moe is al bezoedeld door de modder.
 
 

Naamgeving

De zeugjes (gelten) krijgen een naam die begint met dezelfde voorletter als de naam van de moeder. Wij noemen de moeder Janneke, maar bij haar geboorte was het Alexia. Ze behoort tot de zgn. A-lijn. Dus ze staat als A-Janneke in het stamboek.
De beertjes krijgen een naam die begint met dezelfde letter als de naam van de vader. Koos. K.
We hebben ze nog geen namen gegeven.

Plaats een reactie