Rabarberclafoutis

Bron: BBC Food
Vulling: 20 gr boter; 400 gr rabarber (stelen, dus zonder blad, in stukken van pakweg 5 cm); 2 eetl suiker

Beslag: 1 vanillestokje; 150 ml volle melk; 150 ml double cream (= 1 potje van 170 gr); 3 eigelen; 2 eieren; ca. 120 gr suiker; 25 gr bloem

Optioneel: crème fraîche (wel erg lekker erbij)

rabarberclafoutis 1.jpg7 juni 2012
Het kan nog, rabarber oogsten. Over een maand moet de plant echt zijn rust krijgen, anders raakt ze uitgeput.

Dit is weer zo'n recept waarbij je je afvraagt: heeft de kok dit werkelijk zelf gemaakt, of uit de duim gezogen. Want rabarber is zeer vochtrijk, dus een mooie, vrij droge clafoutis kunt u vergeten.
Maar het is wel ontzettend lekker! Iedereen smulde en vond het het lekkerste van de hele maaltijd…. u kunt daar natuurlijk met enig gepast cynisme uw conclusies over onze kookkunst aan verbinden, maar voor- en hoofdgerecht waren ook puik.

rabarberclafoutis - koekenpan met stukjes.jpg

Bereiding

Verhit de oven op 200o Celsius.
In een koekenpan smelt u de roomboter en bakt gedurende enkele minuten de stukjes rabarber met de suiker. Van het vuur halen en af talen koelen.
Splijt het vanillestokje in de lengte. Schraap het merg eruit en doe dit met de melk, de double cream in een steelpan. Doe de "lege" vanillestok erbij. Verwarm roerend tot tegen het kookpunt. Zet het vuur uit en laat afkoelen.
Klop de eigelen met de eieren. Doe de suiker erbij, klop door, en meng de bloem er goed door (evt. met een zeef, om klonten te voorkomen).
Schep of roer de vanille-melk-room erdoor (stokje eruit halen).

Neem een brede lage (oven-)schaal. Beboter de binnenzijde en strooi er nog een schepje suiker over. Even schudden, zodat het mooi verdeeld aan de bodem blijft plakken.

Verspreid de rabarberstukjes. Schep ze met een schuimspaan o.i.d. uit de koekenpan, om niet het vocht mee te nemen.
Giet het beslag erover. Stukjes rabarber gaan drijven. Geeft niet.

Zet gedurende een pakweg half uur in de oven – tot het mooi bruin is van boven. En stevig (zie de opmerking hierboven, want rabarber is vochtrijk, dus u voelt altijd wel nattigheid).
Serveer met een lepel crème fraîche.

rabarberclafoutis - schaal aan het vullen.jpg

rabarberclafoutis - schaal gevuld voor bakken.jpg

rabarberclafoutis - schaal gebakken.jpg

rabarberclafoutis 2.jpg

OPMERKINGEN
1.   Dat een potje double cream met opschrift 170 gr een inhoud heeft van 150 ml verbaast me, gezien het soortelijk gewicht van vet t.o.v. water. Maar we hebben het volume nagemeten en het is zo.
2.   Een potje double cream kost ca. € 3,60 – een alternatief kan zijn marscapone-slagroom in een 50-50 verhouding.
3.   Let op: De afbeeldingen die u hier ziet is van een clafoutis gemaakt voor acht personen, dus alles is in dubbele hoeveelheid genomen.

Plaats een reactie