Bleekselderijschotel

gestoofde bleekselderij met kaas-uiensaus
Voorbereiding
40 min
Kooktijd
1 uur
 

Hoe verrassend zacht en smakelijk kan bleekselderij wel niet zijn? Maak deze schotel en je merkt het vanzelf

Gang: Bijgerecht
Keuken: Internationaal
Voor: 4 Personen
Auteur: Delia Smith en dan een beetje anders
Ingredienten
Schotel
  • 1 of 2 st struiken bleek-/groenselderij
  • 25 gr roomboter of ghee
  • scheut bakolie (arachide)
  • 1 st stevige wortel, in dunne plakjes
  • 1 st ui, in dunne ringen
  • 1 theel selderij- of venkelzaad
  • peper uit de molen en zout
Saus
  • 75 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 st kleine ui, fijn gesnipperd
  • 150 ml melk
  • 25 gr roomboter
  • 10 gr bloem
  • 1 st eigeel
Nog een keer de oven in
  • hand Parmezaanse kaas, geraspt
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 180° C

  2. Zet een pan water op om straks de selderij te blancheren.

  3. BIO bleek-/groenselderij zijn meest geen fikse struiken, non-BIO wel. Dus je hebt twee of één.

    Verwijder de lelijke buitenste stelen.

    Verwijder een dunne plak van het lelijke kontje, de struik moet nog wel struik zijn, dus bijeen blijven (okay, als er stengels loslaten is het geen grote ramp).

  4. Klief ze in de lengte door. Bij een hele dikke struik, nog eens.

  5. Was ze, er kan aarde tussen zitten. En snijd ze dan een keer overdwars door, zodat je delen van gelijke lengte hebt. (Dus een deel zit nog aan het stronkje vast en een deel is losse stengels.) Het is erg leuk als de lengte overeenkomt met de breedte van de ovenschaal. Dan kan je het er overdwars inleggen.

  6. Blancheer de selderij een minuut of vijf en haal ze uit het water (anders garen ze door). Bewaar het kookwater nog even.

  7. Wij zetten een aardenwerk rechthoekige ovenschotel op het vuur. Je kan ook een pannetje nemen. Maar uiteindelijk moet je toch de ovenschotel in de oven zetten. Verhit daarin de olie met de boter of ghee en smoor daarin de dunne plakjes wortel en de uiringen. Een minuut of vijf.

  8. Haal de ovenschotel van het vuur, drapeer de selderijstelen in de ovenschotel en doe er een goede scheut (150 ml) kookvocht bij.

  9. Bestrooi met de zaden en wat peper en zout. Dek af met aluminiumfolie. (Is daar al iets anders voor gevonden?) Zet een half uur in de hete oven.

Saus maken
  1. Neem een sauspan/steelpan. Smelt daarin de boter en smoor de ui goudgeel.

  2. Doe de bloem erbij, roer een minuutje door.

  3. Doe, scheutje bij scheutje, de melk erbij terwijl je roert. Breng aan de kook, laag een paar minuten op laag vuur koken. Regelmatig roeren. Eventueel kan je er wat kookvocht bij doen als het te dik wordt. Maar beter:

  4. Haal van het vuur, doe de kaas erbij en het eigeel en roer goed door. Als nu de saus te dik is, met kookvocht verdunnen. Het moet een ietwat dikke saus zijn die zich wel makkelijk spreidt. Breng op smaak met wat peper en misschien nog wat zout.

  5. Als de selderijschotel uit de oven komt, folie eraf, saus erover en bestrooi met wat Parmezaanse kaas. Zet nog een minuut of 20, 25 in de oven.


1 februari 2023
Nijmeegse restaurants zijn niet zo BIO. (Enkele, waaronder De Nieuwe Winkel en Vesters, misschien uitgezonderd, die hun groenten en andere ingrediënten vaak direct bij telers en speciaalzaken betrekken.) Het gevolg is dat men op de groenteafdeling van Hanos met BIO-groenten blijven zitten. (Dat geldt ook andere afdelingen).
Maar ze kennen ons en zo komt het dat we een achttal bleek-/groenselderijstronken voor een leuk prijsje konden meenemen. Iedereen blij, want weggooien is zonde.
Maar wat doe je met zoveel bleekselderij? Meest gaat het in sausen en salsa’s, maar als belangrijkste groente-ingrediënt in een gerecht is bleekselderij niet zo gekend.
Dit is een werkelijk verrukkelijke schotel.

Plaats een reactie

Waardering