Februari in de moestuin van 2023

Het is al lang geleden dat februari echt koud was. Dus we gaan langzaamaan beginnen. We hebben ons zaaischema bijgewerkt en zaden in huis. Maar wat kunnen we doen in de moestuin?

‘t Is nog winter – de behoeftigen hebben nog gebrek aan brandstof, voedzel en klederen; de menschlievendheid verheft nog haare stem, om het lot van veele elendigen te doen verzachten (Almanach der Natuur, 1789)

Moestuinieren is vrijwel elk jaar hetzelfde, zeker als je een ervaren tuinier bent met een beproefd zaaischema. Maar toch is het niet saai.

Zaaischema

Het zaaiplan of -schema hebben we bij de vorige maand al genoemd. Wil je het weten? Kijk hier (MS Word document).

Vroege aardappelen voorkiemen

Eind februari, begin maart. Leg de te poten aardappelen in een kistje ergens koel (niet koud, rond 15 graden C) en in het licht – geen direct zonlicht. Leg de ogen naar boven, dan ontstaan geen kronkelige spruiten.
Uitplanten niet eerder dan april.

Gekiemde roseval

Rabarber

Afhankelijk van het weer kan het in februari al goed zijn om rabarber wat voor te trekken. Een grote pot over de stronken zetten geeft straks mooie stelen.

En verder bemesten we het aardbeienbed en planten het in met tachtig plantjes; uitlopers die we vorig opgepot hebben. Aardbeien houden van mest, maar wel wat oudere mest.

Rabarber voorgetrokken

Warm voorzaaien

Knolselderij is een groente die een hele lange groeitijd kent. Zaai deze vanaf medio februari binnen voor. Net als knolvenkel, paprika of komkommers. Als u er vroeg bij wilt zijn.

Als u zich aan aubergines waagt – ze verlangen namelijk veel warmte – dan deze medio februari zaaien.

Voor Spaanse Peper en paprika is het ook tijd om te zaaien, ze hebben een lange groeiperiode nodig.

Pas eind februari beginnen met het zaaien van tomaten. Ze kiemen vrij snel. Dus u moet wel een goede lichte ruimte hebben om ze, na het kiemen, warm en vorstvrij te kunnen laten groeien. Wij wachten meestal een maand.

Zaailingen tomaat


Tuinbonen in de koude bak

Als het even kan, leggen we de tuinbonen in de koude bak. Onder het vlakke glas kiemen ze sneller. En later, als ze pakweg 15 cm hoog zijn, planten we ze uit in de moestuin. Dan zijn ze groot en oogstbaar voor de zwarte luis echt kan toeslaan.

Tuinbonen in de koude bak

“Koud” voorzaaien in de kas

In de kas zaaien we in perspotjes al filderkraut (de zuurkoolkool) en de Bremer Scheerkohl. (Beide Duits, de laatste is een vorm van Groniger snijmoes, Heerlijk!)
Deze zaaien kan ook later. Wij hebben een grote bak met een warmtekabel, die voor bodemwarmte zorgt en dus het kiemen van zaden in de bakken die erop staan, bevordert.

Filderkraut kiemt


Plaats een reactie