Boekpresentatie Vrij Leven

boekpresentatie-vrij-leven-bloemen
Bloemen voor de auteurs.

Hoe vrij leven hetzelfde blijft en inzichten veranderen.Op 16 september 2016 vond bij ons, MergenMetz, de boekpresentatie plaats van de heruitgave van Vrij Leven. Een gedenkwaardig moment en Jitske Jonkman maakte een mooi gefilmd interview met een van de auteurs, de inmiddels 79-jarige Louis de Koning. (Zie onder aan dit verslag.)

Ga hier direct naar het boek Vrij Leven in onze webshop. Of lees hier eerst de recensie.


Wij hebben weliswaar best veel ruimte, maar geen balzaal ter beschikking. Dus was het gezelschap beperkt tot familie, vrienden en de uitgever. En natuurlijk waren daar de bossen bloemen en de toespraken.

November 2011

Esther en Bert nu
Esther en Bert nu

In principe wekelijks, hoewel daar de laatste jaren flink de klad in zit, organiseren we voor een besloten vriendenkring een aanschuiftafel waarbij de oogst uit onze moestuin leidend is. Het moet toch allemaal opgegeten en het is teveel voor ons zelf.
Tijdens een van die avonden werd het idee voor de heruitgave van Vrij Leven geboren. Toeval bestaat niet. Aan tafel zaten die avond in november 2011 zowel Bert Zeijlstra, een van de auteurs, als Esther Kuijler van De Ommuurde Tuin. En zij vertelde hoe ze een konijn had geslacht.
“Ik haalde het uit een boek hoe dat moest. Een heel oud boek. Maar erg handig. Er staan allerlei goede dingen in, zoals kaas maken. En vuur maken.” Je zag Bert Zeijlstra opkijken.
“Gaaf. Hoe heet dat boek?” vroeg Jan Vos, die zijn leven meer en meer inricht op een zelfvoorzienend bestaan en dus altijd gespitst is op dit soort literatuur.
“Iets met ‘vrij’ was het,” zei Esther.
“Vrij Leven?” vroeg Bert – nou ja, het was eigenlijk geen vraag. Hij zei het.
“Precies! Dat is het! Ken je het?”
Bert begon te lachen.
“Nou ja,” sprak hij bescheiden “Dat boek heb ik samen met Louis gemaakt. Het is in 1979 uitgekomen, meen ik.”
Wat later vertelde Bert dat hij en Louis alles wat in het boek staat minstens één keer zelf hadden gedaan.
“Pas dan kan je er goed over schrijven, vonden we,” zei Bert. En zo is het. Er wordt al genoeg onzin verkondigd.


September 2016

Zelf gemaakte rauwe achterham van Aagje
Zelf gemaakte rauwe achterham van Aagje
Cokkie van Leeuwen maakt ook nog het een en ander
Cokkie van Leeuwen maakt ook het een en ander

Geheel in de geest van Vrij Leven waren de hapjes zelf gemaakt. Zoetzure komkommer reepjes gewikkeld in eigen gemaakte (twee jaar oude) rauwe ham van bonte bentheimer Aagje. Cokkie van Leeuwen van Frutti Confetti had ook lekkere hapjes gemaakt. En er werd, in de geest van zelfvoorziendendheid, getoast met een glas waterkefir. Poeh, het was afzien (maar niet heus).

Stil! De uitgever spreekt!
Stil! De uitgever spreekt!

Uitgever Anja Timmerman hield een korte toespraak, waarin ze de volhardendheid van ondergetekende aanhaalde. Vanwege eerdere projecten hebben we goed contact met Forte Uitgeverij. De dochter van Bert Zeijlstra sprak aanstekelijk over haar jeugdherinneringen aan het duo Bert en Louis en wat die toentertijd allemaal uithaalden. Dat gaan we hier niet allemaal herhalen.


Tijdgeest

Nu, veertig jaar later, is de tijdgeest voor zelfvoorzienendheid weer terug. Was in 1979 de basisgedachte misschien nog meer op een commune ge-ent, anno 2016 is dat niet meer het geval. Louis de Koning licht dat toe in het filmpje dat Jitste Jonkman van TriggerFilm maakte. Met een mobiele telefoon en een selfie stick. Knap.

Jitske heeft nog twee filmpjes met Louis gemaakt: Eet je nog wel eens een egel? en Waarom leven uit de natuur We kunnen toch alles kopen? Kijk hier op de pagina van Slow Foodies.

 

Plaats een reactie