Check check dubbel check

De grove plantselectie is klaar. Anthonetta heeft een beplantingsschema gemaakt. Deze wordt doorgenomen met Cor van Gelderen van Esveld.

Nederland onder de sneeuw. Op maandag 21 januari reden Anthonetta (van Bloemen in de Tuin) en ik naar Boskoop. Naar kwekerij Esveld. Beroemd en befaamd onder de plantenliefhebbers vanwege o.a. de nationale collecties die daar worden gehouden. Cor van Gelderen, de man met een encyclopedische plantenkennis, zwaait daar de scepter. Anthonetta maakt het beplantingsschema en wil met hem haar beplantingsidee afstemmen.

Daartoe heeft ze voor elke plantlaag een tekening gemaakt op transparant tekenpapier, lekker ouderwets op rijstpapier. Op elkaar gelegd is het een compleet beplantingsschema.
Zo per laag praat het wel makkelijker. Eerst komen de bomen aan de orde, dan de heesters en dan de bodembedekkers.

Lupines en de rozenfamilie

In de tuin komen talloze nutsplanten, dus ook lupinen die o.a. stikstof binden en zo voor bemesting van andere planten/heesters/bomen zorgen. Anthonetta had vernomen dat lupines en de rozenfamilie (rosaceae) niet goed samen kunnen. Rozen verdragen slecht stikstof, dat veroorzaakt schimmels (meeldauw). De rozenfamilie is heel groot. Ze bevat natuurlijk de rozen, maar ook appels, meidoorn enzovoorts. Er komen er nogal wat van in onze tuin. Dus haar vraag is relevant. Cor bevestigt het, maar, zo zegt hij, dan moet het om grotere hoeveelheden gaan ("een hap zout"). Een natuurlijke bemesting door lupines, smeerwortel, klavers is geen probleem.

Honingbes

check check dubbel check - honingbesMisschien vraagt u zich af wat dat is. Ze wordt ook genoemd in Bessen uit de tuin, het boek van Velt. Het is de bes van een kamperfoelie (loniceralink naar de Duitse Wikipedia, want door het DDR-verleden weten die er iets meer van) en bevat veel vitamine C. En veel mooie soorten komen uit Rusland en Oost-Europa.
"In het communistische blok was er betrekkelijk weinig gebeid om citrussoorten te telen. Dus met name in Rusland heeft men veel aandacht besteed aan het veredelen van andere vruchtgewassen om toch zo vitaminerijk fruit te kunnen telen," vertelt Cor.

Wat komt er nog meer in de tuin? Cornus kousa. Großblumig Spät of China Girl, raadt Cor aan. Want het gaat om de vruchten. Cranberry's (inheems: vaccinium oxycoccus) komen langs het pad. Het is om uit te proberen. We weten niet zeker of de omstandigheden hier goed zijn. Het is zand, dat wel. Op de Waddeneilanden groeien ze in de duinen, maar wel in duinpannen, waar wat meer vochtophoping is. De bodembedekker wordt de braam met de veelzeggende naam rubus irenaeus.

check check dubbel check - meidoorn in ontwerpMeidoorn met appelblad

We hebben een onbekende boom in de tuin. Een oude. Vanwege de fraaie karakteristiek blijft ze in het nieuwe ontwerp bestaan. Menig kenner heeft zijn hersens erop gebroken: Is het een appel? Wel kleine appeltjes, dan (1-2 cm diameter). Maar wat anders? Volgens Cor kan het wel eens een meidoorn zijn, een crataegus persimilis splendens. Een meidoorn met appelblad en behorend tot de rozefamilie. Zo wordt je nog eens op het verkeerde been gezet.
 

Augurkenstruik

Cor raadt aan om twee à drie in een plantgat te zetten. Het komt namelijk wel eens voor dat ze zelfsteriel zijn. (En dat geldt voor meer zogenaamde zelfbestuivers.)

Bosbessen

Cor vertelt dat onze eigen inheemse bosbes (vaccinium myrtillus) is razend moeilijk in gevangenschap te vermeerderen. We hebben ze in de tuin. Ooit hebben we, met het idee een groter veld aan te leggen, stiekem wat bosbesstruikjes bij de buren uitgespit en verplant. Ze stierven. De Amerikaanse blauwe bosbes is makkelijker, aldus Cor.
Dat betreft vaccinium corymbosum -Julia, Augusta, of Septa. Dan mag u raden wat de oogsttijd is (Julia bloeit in mei).

Hints & Tips

Momenteel wordt flink gerooid en het hout gesnipperd – nee, we kunnen geen wallen op een berghelling maken zoals Sepp Holzer. Verteren van hout kost stikstof.
(a)        We kunnen de houtsnippers eerst composteren
(b)        We kunnen koffieprut toevoegen (lees dit) om het stikstofverlies te compenseren
Na vertering geeft het juist weer stikstof en meer af.

Voor de start: Effectieve micro-organismen zijn te koop bij Agriton. We hebben ons er nog niet in verdiept. Maar het is (hier) vastgelegd. Just for the record, zullen we maar zeggen.

In Zeeuws-Vlaanderen zit een biologische rozenkwekerij De Bierkreek. Cor raadt aan daar ons licht op te steken als het gaat om rozen en dan met name rozenbottels. (Nou ja, als we daar heen gaan, kunnen we ook langs Peter Bauwens van De Nieuwe Tuin.)

Plaats een reactie