Zaad van de HSL is binnen

Hooguit twee weken zat tussen bestellen en het ontvangen van het bijzondere zaad uit de Heritage Seed Library van Garden Organic. Een groot plezier, dat meer mensen zouden moeten volgen.

Dit is de gids

HSL Gids coverGarden Organic HSL 2013 - gids binnenwerk groot
[klik op de afbeelding rechts voor een vergroting]
 

Zo ergens in het najaar ontvangen we de Heritage Seed Library Catalogue. Hierin staan bijzondere zaden. Ieder lid mag er zes kiezen en voor elk van de zes twee alternatieven aangeven, ingeval de voorkeur niet meer leverbaar is. Het blijft namelijk betrekkelijk zeldzaam.

Het zaad wordt vermeerderd door zgn. Seed Guardians, waarvan wij, MergenMetz, er één zijn. Onderaan deze tekst iets meer daarover.

De HSL verzamelt zaad van zogenaamde vergeten groenten, zaad ex-commerciële gewassen en lokale variëteiten. En lang niet allemaal Brits. Wij hebben zelf in 2011 de grauwe erwt Kola naar de HSL gestuurd. Wie weet verschijnt het in 2014 in de catalogus.

en dit is het zaad

Garden Organic HSL 2013 - grootDe zaadzakjes. Not for sale. Elk lid mag er zes bestellen en per stuk twee alternatieven aangeven, als de eerste keus niet beschikbaar is.

We ontvingen alles dat we wensten:
Wortel – witte Belgische
Lablab boon – Bangladeshi
Cal(l)aloo – Banglaseshi Dhata
Komkommer – Dekah
Biet – long blood red
Kool – asperagus (hadden we al eens)
….en bovendien een 'lucky dip': Tall Kale. We zien wel. In elk geval een grote bladkool.

 

Seed Guardian

HSL Gids seed guardiansIn 2012 waren we voor het eerst Seed Guardian. De HSL bepaalt welk zaad uit hun voorraad vermeerderd moet worden. Als Seed Guardian geef je aan voor welk zaad je dat jaar "in" bent. In 2012 vermeerderden we de sperzieboon Blak Valentine. Groene peulen met zwarte boontjes er in.
Van elke soort stuurt HSL voldoende naar meer dan één Seed Guardian – want er kan er bij iemand altijd wel wat mis gaan.

Als normaal lid van HSL (dat zijn we dus ook) bestelt u uit de algemene voorraad. Dan zitten er, afhankelijk van ras en soort, vijf, tien of twintig zaadjes in een zakje.
Seed Guardians krijgen meer van het soort dat hen wordt gevraagd te vermeerderen. Maar je moet dan ook verMEERderen. Doch de royale regel luidt: stuur meer terug dan je hebt ontvangen. De rest mag je houden om de volgende jaren zelf mee verder te werken. En tja, het is oud papier-liefde werk. Dus de portokosten voor een dikke enveloppe naar Groot-Brittannië worden niet vergoed. De beloning is dat je achter in de HSL Catalogue wordt genoemd. Geëerd, zo u wenst.

Lidmaatschap

We zijn lid van Velt. En we zijn al jaren lid van Garden Organic en haar "bij-club" de Heritage Seed Library. Garden Organic kost £ 30 p.j. en de HSL (dan) £ 15, dus tezamen voor £ 45. Dat is op dit moment € 52 per jaar. Wij vinden het meer dan waard. Periodiek ontvangen we het blad The Organic Way. Hierin wordt verhaald over (uiteraard) lokale Britse activiteiten, maar bevat ook meer algemene informatie.
Verder kunnen leden gebruik maken van allerlei fact sheets en meer. En krijgen korting op "gewone" tuinartikelen van hun verzendhuis. Met very British artikelen. (Niet dat we daar zelf ooit iets hebben besteld, maar het gaat om het idee.)

Plaats een reactie