De groe(n)ten uit Parijs

Parijs 1Parijs heel vroeg in het jaar bezoeken heeft zo zijn charmes. Het is niet warm, maar ook niet bar koud. Er zijn beduidend minder toeristen; alle musea, winkels en markten zijn goed toegankelijk. De stad lijkt er even alleen voor haar inwoners te zijn. En die paar bezoekers als wij.

Voor de meeste restaurants hoef je midden in de week niet te reserveren en aan de tafels wordt overwegend Frans gesproken. Bovendien is januari voor de ware Nederlander een uitgelezen maand: de uitverkoop, die in Frankrijk strikt aan periodes is gebonden. De mees chique zaken dumpen hun waar tegen aantrekkelijke prijzen. Dus als u gaat, hoeft u misschien niet meer dan een set kleding en een paar schoenen mee te nemen.

Rue Mouffetard

Parijs 2Parijs blijft de stad van de markten. Wij huurden een appartement aan de Rue Mouffetard, een van de oudste straten van Parijs. Een prachtige locatie in het hart van Parijs. De smalle straat is min of meer voor verkeer afgesloten. Het is er levendig met veel winkels die het beste van land en zee bieden. Daar steekt het assortiment van Neerlands beste supermarkten maar schraal bij af. Ze zijn al vroeg open, vanaf 08:00 uur bruist het tot 's avonds 21:00 uur. Bovendien zijn er in de Rue Mouffetard veel restaurants.

Markt

In feite is de Rue Mouffetard een markt. Tien minuten lopen vanaf de Place de la Bastille over de Rue du Fabourg St Antoine brengt ons bij de dagelijkse Marché d'Aligre. Maar ook aan de Boulevard Richard Lenoir (komt ook uit op Place de la Bastille) is het markt. Hier koopt Parijs in.

Parijs 3Links voor de ronde courgette (van Nice), tomaatjes en rechts daarvan een kistje (rode) aardperen. Erboven glimmende aubergines en mat zwarte rammenas. Diverse wortelen en daar weer boven oranje pompoenen en de gele butternut squash. Wat een rijkdom!

 
Parijs 4Markt aan de Boulevard Richard Lenoir.
Parijs 5Midden voor: rammenas (zwart) en aardperen (rood). Daarboven: pastinaken.
Parijs 6Kardoenen.
Parijs 7Radicchio: de ronde van Chioggia en de spitse Treviso. Op de voorgrond platte peterselie, links veldsla en rechts kervel.

Wat in Nederland als vergeten groente geldt en – dus! – lastig te verkrijgen is, is hier voor iedere Parijzenaar gewoon te koop.

Louvre

Als je alles in het Louvre museum echt wilt zien, zijn drie dagen misschien nog niet genoeg. Maar het kan in een goede dag, zoals wij hebben gedaan. Van 10:00 's morgens tot 18:15 uur 's avonds werden we aan de hand van een gids langs alle afdelingen geleid en misten we geen enkel hoogtepunt – hetgeen overigens zeer persoonlijk en dus betrekkelijk is. De rest van de oudheden, beelden en schilderijen scan je met een snelle blik bij het voorbij gaan. Geen oog voor detail. Voor een volgende keer. Maar soms wordt je getroffen. Door iets. Een persoonlijk hoogtepunt.

Zoals het vierluik schilderijen, genaamd De Vier Seizoenen, van Giuseppe Arcimboldo. Deze van plm. 1527 tot 1593 levende Italiaanse schilder was bekend om zijn portretten die hij samenstelde uit bijv. groenten. Nogal dwars en eigenzinnig in die tijd.

Arcimboldo 2aWe onderscheiden hier o.a. maïs, courgettes, artisjokken, aubergines. Opmerkelijk, omdat deze pas na de ontdekking van de Amerika's naar Europa kwamen. Columbus ontdekte in 1492 Amerika, Arcimboldo schilderde de Zomer in 1573. Zo snel waren deze groenten dus gemeen goed.

Arcimboldo - zomer

Arcimboldo - lente

– zomer –
– lente –

Plaats een reactie