Nieuwe landgenoten brengen nieuwe groenten mee. In The Garden van september 2012 worden enkele intrigerende soorten genoemd.
Soms vraag je je wel eens af: welke groenten groeiden hier in de Lage Landen oorspronkelijk? Pastinaken. En….uh…..zeekraal? Lamsoor? Zeekool? Het moet hier duizenden jaren geleden een schraal menu hebben gegeven van planten die we thans als onkruid betitelen.
In The Garden, het magazine van de RHS, betreft het nieuwe landgenoten van de Britten: mensen uit India, Pakistan, de Caraïben. Maar klimatologisch is er geen groot verschil tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland, dus vermelden we hier graag een aantal interessante groenten die nu daar in moestuinen worden verbouwd:
Sagittaria latifolia Voor hen met een moestuin aan de slootkant of een vijver met heuse oever. |
Vigna unguiculata subs. unguiculata |
Praecitrullus fistulosus (tinda) |
Lablab purpureus |
Cucurbita ficifolia |
In het Aziatische Engels wordt ze ook wel shark fin melon genoemd. Omdat de soep ervan gemaakt overeenkomst vertoont met haaienvinnensoep. |
Brassica juncea |
Van de oervorm brassica juncea subs juncea is weinig coherents terug te vinden.
Uit de zaden maakt men mosterd. Ze bevatten 25%-30% olie en kunnen ook als kruid/specerij worden gebruikt. De bladeren kunnen rauw of gekookt/gesmoord worden gegeten. De red giant zit vaak in zakjes "sla"mengsel, dus zal niet geheel nieuw of onbekend zijn.
Bijna al onze groenten komt van verre
Door de eeuwen heen is Nederland, door haar open houding, altijd al een smeltpot van culturen geweest. De groentes die wij nu heel normaal vinden, komen overwegend van verre. Wortels uit Afghanistan, komkommer uit India, de Romeinen brachten hier veel naar toe en zelfs de koolraap komt oorspronkelijk uit Siberië. En last but not least: aardappels, bonen, maïs, tomaten, pompoenen en courgettes…. 't Is allemaal Midden- en Zuid-Amerkiaans.
Dus sommigen onder ons kunnen wel eens mopperen op de multiculturele samenleving, maar gelukkig brengen de medelanders een enorme verrijking met zich mee. Misschien ervaren we het niet zo, maar als Knorr met een assortiment wereldgerechten komt, dan is dat toch een duidelijk signaal.