De voordelen van multiculti

Nieuwe landgenoten brengen nieuwe groenten mee. In The Garden van september 2012 worden enkele intrigerende soorten genoemd.

Soms vraag je je wel eens af: welke groenten groeiden hier in de Lage Landen oorspronkelijk? Pastinaken. En….uh…..zeekraal? Lamsoor? Zeekool? Het moet hier duizenden jaren geleden een schraal menu hebben gegeven van planten die we thans als onkruid betitelen.

In The Garden, het magazine van de RHS, betreft het nieuwe landgenoten van de Britten: mensen uit India, Pakistan, de Caraïben. Maar klimatologisch is er geen groot verschil tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland, dus vermelden we hier graag een aantal interessante groenten die nu daar in moestuinen worden verbouwd:

De voordelen van multiculti 1Sagittaria latifolia
Noord-Amerikaans van de natte gronden en rivieroevers. Een pijlkruid waarvan de wortelstokken eetbaar zijn; smaak tussen aardappel en tamme kastanje.

Voor hen met een moestuin aan de slootkant of een vijver met heuse oever.

De voordelen van multiculti 2Vigna unguiculata subs. unguiculata
Een vorm van kouseband. Een boon, dus, oorspronkelijk uit Afrika, maar we zeggen Azië. Als kouseband te eten, maar ook de (droog-)boontjes.

De voordelen van multiculti 3Praecitrullus fistulosus (tinda)
Babypompoen. Ter grootte van een appel. Lid van de familie cucurbitaceae. Komt uit India en Pakistan. De vruchten worden gekookt en vaak met linzen gegeten. Maar ook, met komijn, koriander en kurkuma tot een curry verwerkt. Ook de zaden kunnen, geroosterd, worden gegeten

De voordelen van multiculti 4Lablab purpureus
Simboon of hyacintboon. Alles is eetbaar, bonen, blad. Maar de droge bonen zijn giftig en moeten lang worden gekookt en het water moet twee maal worden ververst..

De voordelen van multiculti 5Cucurbita ficifolia
Mooi, die latijnse naam. Cucurbita verwijst naar de familie der pompoenen/courgettes. En ficifolia naar het blad, dat op dat van een vijg (ficus carica) lijkt. In het Nederlands wordt ze vijgenbladpompoen genoemd.

In het Aziatische Engels wordt ze ook wel shark fin melon genoemd. Omdat de soep ervan gemaakt overeenkomst vertoont met haaienvinnensoep.

De voordelen van multiculti 6Brassica juncea
Volgens Wikipedia noemen we het in Nederland sareptamosterd of Indische bruine mosterd. Volgens ons zijn alle brassica juncea's Aziatische bladmosterds en is de naamgeving nogal onduidelijk. Want ook de rode bladmosterd 'red giant' is een brassica juncea maar dan subs. rugosa

Van de oervorm brassica juncea subs juncea is weinig coherents terug te vinden.
Uit de zaden maakt men mosterd. Ze bevatten 25%-30% olie en kunnen ook als kruid/specerij worden gebruikt. De bladeren kunnen rauw of gekookt/gesmoord worden gegeten. De red giant zit vaak in zakjes "sla"mengsel, dus zal niet geheel nieuw of onbekend zijn.

Alle foto's komen van Wikicommons; in de foto is een hyperlink opgenomen, opdat u weet wie de foto heeft gemaakt, enzovoorts.

Bijna al onze groenten komt van verre

Door de eeuwen heen is Nederland, door haar open houding, altijd al een smeltpot van culturen geweest. De groentes die wij nu heel normaal vinden, komen overwegend van verre. Wortels uit Afghanistan, komkommer uit India, de Romeinen brachten hier veel naar toe en zelfs de koolraap komt oorspronkelijk uit Siberië. En last but not least: aardappels, bonen, maïs, tomaten, pompoenen en courgettes…. 't Is allemaal Midden- en Zuid-Amerkiaans.
Dus sommigen onder ons kunnen wel eens mopperen op de multiculturele samenleving, maar gelukkig brengen de medelanders een enorme verrijking met zich mee. Misschien ervaren we het niet zo, maar als Knorr met een assortiment wereldgerechten komt, dan is dat toch een duidelijk signaal.

Plaats een reactie