Indiase kidneybonensoep

Bron: indobase.com
500 gr (voor-)gekookte kidneybonen; 3 uien, gesnipperd; 4 tenen knoflook, fijngehakt; stuk of 3 wortels (tezamen pakweg 250 gr), geschild en in blokjes; 3 stengels bleekselderij, in ringen en als het breed is wat kleiner maken; 750 ml groentenbouillon; 2 (vlakke) eetlepels komijnpoeder; 1 eetlepel chilipoeder; 140 gr tomatenpuree (2 blikjes à 70 gr); 1 theel witte peperpoeder; 3 eetl oregano; zout naar smaak; scheutje olijf- of arachideolie; 250 ml stevige (Turkse/Griekse) yoghurt; 2 eetl limoensap; 1-2 eetl verse koriander, fijngehakt.

Doe de yoghurt in een kom en meng met de limoensap en korianderblad. Wegzetten.

Indiase kidneybonensoep.jpg

Verwarm de olie in een stevige pan, op middelhoog vuur. Doe de uisnippers er in en bak je glazig. (Dus niet bruin.) Doe de knoflook, wortel en bleekselderij er in en roerbak enkele minuten. Vervolgens de bouillon, bonen, tomatenpuree, komijn- en chilipoeder en oregano er in. Breng aan de kook en laat zonder deksel een kwartier tot twintig minuten koken.
Neem van het vuur. Pureer een deel van de soep. Niet alles, want er mag heus wel een beet in blijven. Breng op smaak met zout.

Serveer de hete soep in een kom en drapeer er een lepel(tje) van de yoghurt in.

1 november 2012
André en Julia eten mee. Julia eet in principe vegetarisch, soms wel een beetje vis. Voor ons is vegetarisch overigens geen probleem: we eten vaak vlees noch vis. Ik had deze soep als voorgerecht en de curry met butternut squash (flespompoen) als hoofdmaal. Indiaas. Althans, zo moet het wel overgekomen zijn. Een smakelijke soep.

OPMERKINGEN
1.   Wij gebruiken altijd droge bonen. Niet alleen goedkoper dan bonen in een pot, ook lekkerder omdat ze, eens gekookt, meer beet hebben. In pot worden bonen en erwten zo week en slap. Zet droge bonen een nacht in ruim water (want ze nemen vocht op) en spoel het water een paar maal tussentijds. Kook ze daarna in een paar uur beetgaar.
2.   We hebben de hoeveelheden kruiderij wat naar beneden bijgesteld, zeker als het gaat om de pepers. Dit is nu een lekker pittig soepje, waarbij noch tranen worden gewekt noch dat het snot uit de neus loopt.

Plaats een reactie