De Wetenschapsbijlage van NRC van dit weekeinde bericht over de ontdekking van een derde sapstroomsysteem bij pompoenen (cucurbita) en komkommers (cucumis).
We weten het allemaal wel: als je een pompoen, courgette of komkommer afsnijdt, het steeltje eraan laten. Er komt vocht uit.
We weten het allemaal wel – tenminste, als u tijdens de biologielessen hebt opgelet: een plant kent twee sapstromen.
Houtvaten voeren water en mineralen uit de wortels omhoog en de bastvaten brengen de suikers die in de bladeren worden geproduceerd, omlaag.
n nu is er bij specifiek deze vruchtgewassen (pompoenen en komkommers – de courgette is ook een pompoen) een derde sapssysteem gevonden. Men (de verzamelde wetenschap) vond het namelijk vreemd dat het sap uit het steeltje van courgettes of pompoenen zo weinig suikers bevatte. Dat was, voor een zo sterk groeiende plant, op zijn minst raar.
Enfin, men (biologen van Donald Danforth Plant Science Center) ontdekte dat er nog een derde stroom in deze planten is: de zeef-/bastvaten worden onderscheiden in grote en kleine, die apart functioneren. Men vermoedt dat de kleine zeefvaten aminozuren en stoffen ter verdediging vervoeren.
Onbekende eiwitten
Jarenlang, zo niet een eeuw, heeft men voor wetenschappelijke doeleinden sap van deze vruchten bewaard. Nu blijkt dus niet het juiste sap.
Het sap dat na het afknippen uit het steeltje loopt is dus uit de kleine zeefvaten. De grote sluiten zich onmiddellijk na "de knip". Welk mechanisme dit veroorzaakt weet men nog niet. Hierdoor bleef het "gewone" suikerrijke sap buiten bereik. Nu hebben de wetenschappers dit uit stukjes gevriesdroogd stengel gewonnen. En men ontdekte er onbekende eiwitten in.
Zo zie je maar weer.
Lees hier het artikel in NRC (vanwege de houding van de kranten over de auteursrechten, hebben we de links naar de krantenartikelen verwijderd)