Zwezerik

bron: diverse
zwezerik; groentebouillon; bloem; peper en zout; klontje roomboter en scheutje olie om te bakken

Zwezerik - op bord.jpgZwezerik komt van jonge dieren. Kalf of lam. Voor velen is het een delicatesse. Sommigen daarentegen, verafschuwen het. Waarom? Om de naam die niet erg appetijtelijk klinkt? Omdat het een orgaan heet te zijn? Mits goed bereid. (Klik hier voor Wikipedia over zwezerik.)

Zwezerik bevat weinig vet, veel eiwit, mineralen èn….. vitamine C!

Van Marijke (niet te verwarren met mijn mrs. M) en Ignace hadden we in 2007 een hoeveelheid rundvlees afgenomen. Van Herman, het dexterkoetje. Ze slachten er jaarlijks een. Hartstikke eko. Maar wij aten en eten tè weinig vlees om dit nog een keer te doen. En toen kregen we bij de laatste slacht van Ignace de zwezerik(ken). Want wij zijn de enigen die dat blieven, zei hij (of hij wilde ons gewoon een plezier doen).

Als ik onwetenden het resultaat van het volgende recept had laten proeven, weet ik zeker dat ze voor zwezerik zouden zijn gevallen.

Wij hebben de ene avond stap 1 t/m 5 gedaan, de zwezerik in de koelkast bewaard en de volgende avond gebakken (stap 6 & 7).

Zwezerik - vuil op de plank.jpg

1. Leg de zwezerik een uur in (ijs)koud water. Ververs het een paar maal. Tot het helder blijft. (Dat kan soms wel eens langer dan een uur zijn.)

Zwezerik - pocheren.jpg

2. Breng een pan water met een groentenbouillonblokje of -blokjes zachtjes aan de kook. Of beter: tegen de kook. Pocheer de zwezerik(ken) gedurende een minuut of vijf (zie opmerking a)

Zwezerik - vuil op de plank.jpg

3. Vis de zwezerik(ken) uit de pan, spoel ze met koud water af en laat ze wat uitlekken.

Zwezerik - drie schoongemaakte op een plank.jpg

4. Verwijder met een scherp mes de harde (witte) stukken, zenen, vet e.d. Er kan ook nog een vliesje om zitten. Mag ook weg.

Zwezerik - onder druk.jpg

5. Laat ze onder druk afkoelen (zie opmerking b)

Zwezerik - gedrukt.jpg

6. Snijd de zwezerik in plakken van ca. 1 cm. (Onze waren door het onder druk afkoelen hooguit 1 cm dik.)

We hadden ze netjes tussen plastic liggen. Houten plank is oké, maar uren lang….

Zwezerik - bakken.jpg

7. Bestrooi ze met peper, zout en haal ze door de bloem en bak ze krokant (zie opmerking b & c) in wat boter met olie.

OPMERKINGEN
a.
Bij 2) zegt de een koken, de ander tegen de kook aanhouden. De een zegt: doe er azijn bij, dan valt de zwezerik niet uit elkaar. Dat hebben we niet gedaan en de zwezerik bleef gewoon zwezerik. Vijf minuten lijkt ons aan de korte kant. Binnenin was het vlees nog gewoon roze/rood.
b.
Het onder druk afkoelen, (5), ziet er fraai uit. Doch als u de zwezerik later gaat bakken, blaast het ding zich toch op. Wij hebben halverwege het bakken de zwezerik(ken) horizontaal in tweeen gesneden. Zo kregen we de plakken van ca. 1 cm dik (zie 6). Maar het kan allemaal zo zijn dat wij kleinere zwezerik(ken) hebben gekregen en dat de zwezerik die u heeft wel voor het bakken in plakken is te snijden.
c.
Het bakken duurt langer dan u denkt.

Plaats een reactie